Pazartesi, Temmuz 02, 2012

İstilacı , Yok Edici Tür ; Homo sapiens

Galapagos yazılarım da , adalar daki kaplumbağaların bazı alttürlerinin  aç gemiciler tarafından asırlar boyunca toplandığı için soylarının tükendiğini yazmıştım...Bu katliamlar , bu tür yokedişler geçmişte kaldı , artık olmaz , bitti sanıyorsanız aldanıyorsunuz.

Gerçi aydınlanma çağının ve bilimsel atılımların insanlığı zorakki olarak itekleyen , keşfetmeye yayılmaya ve dolayısıyla yok etmeye zorlayan etkileri ve bunların yan ürünü teknolojik ilerleme devri bitti sayılır. Artık yavaş yavaş çöküş çağlarına giriyoruz.

Fakat gene de şimdiye kadar en az bir 50-60 yıldır yaşadığımız , kolay iletişim , radyo , televizyon ve en son içinde yaşadığımız internet gibi her tür bilgiye kolay ulaşma çağında dahi insanlar azıcıkta olsa bilinçlenmediler !

Alın size günümüzden bir örnek.
Büyük insanlıktan ufak bir pencere açarak , deniz kaplumbağalarına bakalım.

Burası Costarica , Olive Ridley turtles  (Lepidochelys olivacea)  ve  Leatherback turtles (Dermochelys coriacea) Deri sırtlı deniz kaplumbağası türü deniz kaplumbağalarının sahile çıkıp, yumurtalarını gömdükleri sahilleri var.
Bildiğiniz gibi deniz kaplumbağaları akciğer solunumu yapmalarına ramen sadece yumurtalarını kumsala gömebilmek için yılda bir kere sahile çıkıyorlar geri kalan tüm zamanları denizde geçiyorlar.




Her sene o gece geldiğin de deniz kaplumbağaları binbir zahmet kumsala çıkıyor , zor bela çukur açıyor ve yumurtalarını içine bırakıyorlar. Sonra onları saklamak için üstlerini örtüp gün ağarıp güneş çok fazla yükselmeden hemen denize dönüyorlar. Bu esnada kaplumbağaların gözleri hiçbir şey görmez hatta düşmanlarını bile. Bir an önce yumurtalarını uygun bir yuvaya bırakmak o an tek ilgilendikleri konudur.

Peki onlar yumurtalarını bırakırken başka neler oluyor dersiniz.
Kaplumbağaların denizden çıkmasını bekleyen yerel halk anında kumsala doluşuyor. Saygısızca ve düşüncesizce yumurtaları toplamaya başlıyorlar...




Yumurtaları toplayan kişilere bakınca bunun açlıktan , fakirlikten yada yaşayabilmek için mecburen yapılmış bir toplama olmadığını hemen anlıyorsunuz. Bu sadece 3-5 kuruş para için yapılmış terbiyesiz bir yağmacılıktır


 Bu kadın kaplumbağanın yumurtalarını daha o binbir zahmet yumurtlarken topluyor





Yumurtaları topluyor , çuvallara doldurup satmaya götürüyorlar . Nerde kullanılıyor bilemiyorum. omletmi yaparlar , pastahanelere mi satarlar , artık ne yapıyorlarsa...

Bu kumsalda kaplumbağa yumurtalarını kurtarmaya çalışan kuruluşlarda var. Ne yapıyorlar biliyormusunuz ? Bu toplanan yumurtalardan bazılarını bu hırsızlardan geri satın alıp yeniden koruma altındaki yerlerde yuvalara gömüyorlar. Kaplumbağa yavrularının kuluçkadan çıkarak denize ulaşmasını sağlıyorlar. Şaka gibi değilmi ? Otorite insanlara yumurta toplamak yasak onlar size ait değil toplayamazsınız diyemiyor. Onlar yağmalıyor siz bir kısmını geri satın alıyorsunuz...

Deniz kaplumbağaları tehdit altındaymış sayıları çok azalmışmış , kimin umurunda. Yıl ha 1012 olmuş ha 1712 yada 2012 ne fark var. İnsanlar hala aynı zekadalar. Dünyaya bakış açımız da görsel makyajdan başka hiçbir gelişme yok. Hatta tam tersine aşırı nufus artışı nedeniyle gerileme var bile denilebilir.

Varlığı abartılmış insanlık sadece 3-5 kuruş paranın ve kolay yağmanın peşinde...
1 karış ötesini göremiyor , anlayamıyor , bilemiyor..
Küçücük çıkarları için bırakın dünya canlılarını , kendi neslinin geleceğini mahvettiğini bile algılayamıyor.
Yapamıyoruz yapamayacağız.
Asla anlayamayacağız.
Tükenene kadar devam edeceğiz....

Fotoğrafların kaynağı:
http://www.noble-house.tk/html/engels/Fishes/Massive_theft_and_sale_of_sea_turtle_eggs_in_Costa_Rica.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.