Pazartesi, Haziran 25, 2012

Lonesome George Öldü (?? - 24.06.2012)

Evet maalesef , Galapagos takım adaları Pinta adası alttürü olan ve kendi türünde dünyada tek kalan Lonesome George hayatını kaybetti. Yaklaşık 100 yaşında olduğu ve daha uzun zaman yaşayabileceği düşünülüyordu. Baba olabilecek mi , Galapagos da adaların doğasını koruma faaliyetleri gösteren  insanlar acaba onu üremesini sağlayabilecek ve bu alt türü yeniden doğaya kazandırabilecek mi derken aniden ölüm haberini aldık. O insan istilasının ve aç gözlülüğünün yok ettiği canlıların yaşayan bir simgesiydi , şimdi gerçeği oldu...



Bu ölüm , evrimle milyonlarca yılda oluşan bir alt türün sonsuza kadar yok olması demek.

Lonesome George un ( Yalnız George) ilk görüldüğü yıl 1971. O sene Pinta adasın da araştırma yapan bir Macar doğa bilimci yalnız bir kaplumbağa gördüğünü rapor ediyor. Pinta adası kaplumbağalarının artık var olmadığı düşünüldüğü için bu çok heyecan verici bir olaydır. 1972 yılında adaya giden bilim adamları dev kaplumbağayı merkeze yakın özel bir alana getirerek özel koruma altına alıyorlar. Uzun yıllar boyunca Pinta adasında daha başka kaplumbağalar bulmak amacıyla yapılan umutlu araştırmalardan bir sonuç çıkmayınca onun türünün tek örneği olduğu anlaşılmıştır.

1992 yılında ona yeni bir yaşam alanı yapılıyor ve üremesi amacıyla en yakın alt tür olduğu düşünülen İsabela adası Wolf yanardağı kaplumbağalarından (C. becki) 2 dişi bu alana bırakılıyor. Fakat tüm beklentilere karşın , kim bilir kaç yıl Pinta adasında tek başına yaşayan Lonesome George bir türlü dişi kaplumbağalarla çiftleşmiyor. Daha sonra yapılan detaylı genetik araştırmalar da aslında Espanola adası kaplumbağalarının (C.hoodensis) daha yakın bir alt tür olduğu ortaya çıkmıştır. Bu seferde bu alt türden 2 kaplumbağa alan bırakılmış ama 2 kere dişi kaplumbağaların yumurtladığı tespit edilmiş olmasına ramen gene sonuç alınamamıştır.

Yalnız George un yaşam alanı son yıllarda adaya gittikçe artan sayılarda gelen turistlerin ziyaret yeri yapılmıştı. Dev Pinta adası kaplumbağası geride alt türünü devam ettirecek yavru bırakamadan sessizce aramızdan ayrıldı.

Belki 2 asır boyunca adalar daki kaplumbağaları tükeninceye kadar avlıyan , soylarını yok eden, ama diğer yandan kendini dünyanın efendisi sanan büyük Homo sapiens adına bir büyük utanç daha..



Hakkında o kadar yazı yazdım ama , o artık yok. İnternette birkaç resim , bir kaç satır yazı o kadar.
Şu an ona George diye bile hitap etmek istemediğimi fark ettim.
Sanki sömürgecilerin taktığı bir ismi gibi geldi..

Elveda dev Pinta adası kaplumbağası.


Not: Bu ölüm haberi pek çok yerde hatalı verildi. Galapagos adası dev su kaplumbağası öldü denildi.
Lonesome George su kaplumbağası değil kara kaplumbağasıdır. Diğer Galapagos dev kaplumbağaları diye geçen alt türlerde kara kaplumbağasıdır..