Yeni bir bilgi var. Uzun bir zaman sonra blog a dönme zamanı.
Kaynak : Geographical
2014 yılı aralık ayında Galapagos Takım adalarında yapılan bir araştırma gezisinde Newyork Üniversitesi bilim adamları Pinzon adasın da Pinzon Saddleback (Chelonoidis ephippium) [1] türüne ait 10 yavru buldular.
Bu önemli bir haberdi çünkü Galapagos takım adalarında tam bir asırlık uzun bir süre sonunda vahşi ortamda ürediği tespit edilen ilk yavrulardı bunlar.
Bu ayrıca sevindirici bir haberde çünkü Pinzon adası kaplumbağalarından vahşi yaşamdan bugün sadece 100 kadar kaplumbağa kalmıştı.
Pinzon adasını en büyük ada olan İsabella nın hemen sağında , büyük 3 adanın tam ortasında görebilirsiniz.
İnsanların adalara ulaştığı tarihlerden bu yana Galapagos takım adalarındaki dev kaplumbağalar rahat yüzü görmedi.Korsanlar ve balina avcılarının toplayıp katletmesinin yanı sıra adalara salınan doğal düşmanları olmadığı için hızla çoğalan istilacı türlerde kaplumbağalara büyük zararlar vermiştir. 1960 yılında galapagos adalarında kurtarma ve restorasyon çalışmaları başlatılıncaya kadar yeni doğmuş kaplumbağaların yaşam şansı pek yoktu. Örneğin gemilerden kaçan ve nufusları büyük sayılara ulaşan sıçanlar yeni doğmuş yavru kaplumbağaları ve yumurtaları silip süpürerek yeni nesillerin oluşmasını engellemekteydiler.
Türlerin yok oluşunu önlemek için acıklı olsa da adalar daki istilacı türlere karşı ölümcül bir mücadele başlatılmıştı. Sayısız keçi , domuz , sıçan yada vahşileşmiş kedi bu amaç uğruna öldürülmüştür. Binlere hatta yüz binlere ulaşan sayılardan bahsediyoruz bu yüzden bu gerekli katliamlar uzun süreçli bir işti. Bazı tükenmeye yüz tutmuş kaplumbağa alt türlerinin ise bu vakte dayanacak durumları kalmamıştı.
Bu yüzden Galapagos doğal parkı Charles Darwin vakfı bir yandan istilacı türlerden arındırılmış özel koruma alanları yaratarak kaplumbağaları bu ortamlara toplamaya ve onlardan yavru almaya çalışırken diğer yandan adaların vahşi doğasında doğal yuva arayışlarına çıkarak , istilacı türler bulup yok etmeden önce kaplumbağa yumurtalarını keşfetmeye ve kurtarmaya çalıştılar.
Bir örnek vermek gerekirse Espanola adası hoodensis kaplumbağalarından 1960 yılında sadece 3 erkek ve 12 dişi kalmıştı. Bu 15 kaplumbağa özel korumalı bir alana nakledilerek 33 yıl içinde 1200 kadar yavru elde edilmiş ve tekrar doğaya salınmıştır. Koruma ortamlarında bazısı yuvalardan bazısı ise kuluçkalardan çıkan yavrular en az 4-5 yaşına ulaşıp kendilerini koruyabilecek duruma gelene kadar koruma alanlarında tutuluyor sonra doğaya salınıyor.
Pinzon adasında ise 100 kadar doğal yaşamdan kalan dev yetişkin ile bunların içinden koruma alanlarına alınmış ebeveynlerden üretilip doğaya salınan 5 ila 40 yaş arası 400 kaplumbağa vardı. Doğal yaşamda çok sayıda kaplumbağa olmasına ramen bu gurup içinden üremiş herhangi bir yavru tespit edilememişti. Var olan tüm yavrular koruma bölgelerinden salına yavrulardı. Çünkü tüm çalışmalara ramen hala sayısız sıçan beslenebilmek için adada sürekli kaplumbağa yumurtası aramaktaydı. Bu durum üzerine 2012 yılında yeni bir program başlatıldı. Adaya helikopterler yardımı ile doğal bitki örtüsüne yada kaplumbağalara zararsız ama sıçanlar için zehirli olan 40 ton madde atıldı. Bu programın sonucu işte bugun meyvesi vermiş gözüküyor.
Bütün bu çabalar sonucunda tam 1 asır sonra vahşi ortamda üremiş ilk yavrular ortaya çıktı. Devamı gelecektir.
Kaynak : Geographical
Kaynak : Geographical
[1] Yazıda geçen Pinzon adası kaplumbağası Pinzon Saddleback (Chelonoidis ephippium) daha önce yazdığım Galapagos türleri yazım daki Geochelone nigra duncanensis (Garman, 1917) isimli alt türdür. Bahsedilen ufak bazen İngilizce adıyla Duncan diye bazıları tarafından ise İspanyolca adıyla Pinzon adası diye anılıyor.
Bu türün tüm sinonimleri :
- Geochelone ephippium (Günther, 1896)
- Testudo epihippium Günther, 1896
- Geochelone nigra duncanensis (Garman, 1917)
- Testudo duncanensis, Garman, 1917
[2] Yazının kaynağı : http://geographical.co.uk/nature/wildlife/item/701-historic-birth-for-galapagos-tortoises