Salı, Haziran 27, 2006

KAPLUMBAĞA KURALLARI

Herşeyden önce bilmelisiniz ki kara kaplumbağaları yavru iken çok sevimlidirler ama sizi uzun süre eğlendiremezler. Onlar sakin ürkek sürekli saklanmak uyumak isteyen , evcilleşmeyen size alışmayan canlılardır.Bunu bilerek bu işe başlamalısınız. Eğer birgün sıkılırsam nasılsa biryerde doğaya salarım diyerek başlarsanız büyük bir hata yaparsınız , çünkü bir süre evde bakıldıktan sonra tekrar vahşi doğaya uyum sağlamaları kolay olamıyacaktır. Hem serbest bırakmak için onun için doğru olan yaşama yerini bulmanız lazım , herhangi bir yerde doğaya bırakmak onun için uygun olmaz.

KAPLUMBAĞANIN YAŞAMA ALANI : TERRARYUM

İlk iş evde onun için mümkün olan en büyük yaşama alanını yapmak olmalı. Ahşap kullanmak en iyisi cam uygun değil. 50*70*25 den daha ufak boyutlarda olmasın. Terraryumun en altına eğer isterseniz ısı yalıtım için beyaz köpük bir tabaka koyabilirsiniz. Köpüğün üstünde en az 5 cm toprak olmalı. Bahçe toprağı çamur olur sakın kullanmayın. Poşetlerde torf diye satılan hazır topraklar en iyisi. Toprak nemli olmasın kaplumbağayı terraryuma koymadan bir kaç gün önce toprağı koyun kurusun.

Terraryum içinde birde ufak bir kapalı yuva yapmalısınız kaplumbağa gece onun içinde hafifçe toprağa gömülerek uyuyacak. En gerekli şeylerden biride ısınma lambası bu çok önemli. Kaplumbağalar soğuk kanlı oldukları için dışardan ısı almak zorunda ve sabah uyanınca gece vücut ısısını kaybetmiş olur.İlk önce bu ısıyı yerine koyması lazım doğada her sabah uyanınca ilk iş aynı güneşlenme bölgelerine giderek güneşte ısınıyorlar. Biz evlerde bu iş için lamba kullanmalıyız. Her sabah otomatik olarak yanan bir ısınma lambası olması lazım ki uyanınca gidip altında ısınsın ve ısı dengelemesi yapsın. 40-60 watt softone bir lamba 15 -20 cm mesafeden kaplumbağanız için yeterli gelecektir.Kaplumbağa bir süre ısındıktan sonra artık dolaşmaya ve yiyecek aramaya hazırdır.

Terraryumun bir köşesinde derinliği az bir su kabı mutlaka olmalı. Kaplumbağalar sık olmasada su içerler. Yuvaya süs ve benzeri kaplumbağanın tırmanabileceği şeyler koymayın çünkü tırmanacağım derken düşer ve ters döner. Kara kaplumbağaları ters düşünce kolayca düzelemiyorlar. Yükselti koymayın ama onun düşmesine engel olacak bir şekilde tasarlanmış inişli çıkışlı rampalar yapabilirsiniz. Enerjisini bir şekilde harcaması lazım

BESLENME
Kara Kaplumbağaları otçul canlılardır asla et , peynir yada yumurta sarısı gibi ağır ve yağlı hayvansal protein vermemelisiniz. Bu tür beslenme böbreklerinde sorunlara ve ölümlerine yol açıyor. En kısa anlatımıyla doğru beslenme şekli vahşi doğada ne yiyorsa evdede aynı beslenme rejimine devam etmesidir.Evlerde en kolay ve en çok yapılan yanlışlık nasılsa yeşillik yer diyerek onu sürekli marul ve kıvırcıkla yada şarküteri sebzeleriyle beslemektir.Kaplumbağalar marul ve kıvırcığı afiyetle yerler ama bu 2 sebzede de kendisi için gerekli olan kalsiyum ve gerekli mineraller çok az bulunur ve bu eksiklik bir süre sonunda kaplumbağada büyük sorunlar yaratacaktır.

Kalsiyum kaplumbağa kabuğu ve kemik yapısı için çok önemli.Kalsiyumu yediği otlardan almak zorunda.Bu konuda önemli olan nokta besin yolu ile hem kalsiyum almalı hemde kalsiyumu işe yaramaz hale getirecek diğer bazı maddeleride ( mesela fosfor , phytic asit ve oxalit asit gibi ) almamalı. Besinlerinde kalsiyum / fosfor için en ideal oran 2/1.Onun için en yararlı besinler kalsiyum ve lif yönünden zengin otlar.Fasulye ve bakla içerdikleri yoğun protein ıspanak yada lahana ise içerdikleri piktic ve oxalit asit gibi kalsiyum engelleyici maddeler nedeniyle uzun süreli beslenmelerde zararlı. Şeker içeren meyveler önerilmiyor ve turunçgillerde kesinlikle yasak.

Kaplumbağalar için yararlı otlar ve besinlerden bazıları şöyle

Karahindibağ
Adi çayır yoncası
Roka
Tere
Maydonoz
Havuç
Gül yaprağı ve çiçeği
Sarı beyaz renkli çiçek ,yaprakları
Japon gülü çiçeği
Gülhatmi çiçeği
Asma yaprağı
Dut yaprağı
İncir yaprağı

ve takviye olarak Sera marka özel Kara kaplumbağası yemi Sera Raffy Vital

195 yorum:

  1. Merhaba,

    Ben İstanbulda yaşıyorum, geçen hafta asfaltta yürüyen bir kaplumbağa buldum, mahallemdeki minik yeşilliklerdeki kirpilerin kafasına kürekle vuran insanlar olduğunu düşünerek eve getirdim. En güneş alan balkonuma koydum, kalabileceği gölgelik bir yer ve kedi otu, çimen ve yoncadan zemin hazırlamaya başladım, şu anda mutsuz görünmüyor ama ne kadar doğru bunu yapmam diye endişelendim. Bir ormana bırakırsam daha mutlu olur mu acaba? Bu arada balkonum güneydoğuya bakıyor bolca güneş alıyor sabah saatlerinde ve yaklaşık 4 metrekare. Dışarı tekrar bırakırsam zarar görmesinden korkuyorum.

    Bu linkle de resmini paylaştım.
    https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/13043669_10154296084702259_5099037037375805565_n.jpg?oh=4bcd13e34455a5d332cace80bf45becb&oe=57A7C2E3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysu Hanım
      Kaplumbağayı sokakta bırakmamakla o an yapılması gereken en doğru şeyi yapmışsınız teşekkür ederim. Sağlıklı gözüküyor. Malesef hızla azalıyorlar. Doğa da Hermanniler neredeyse kalmadı gibi. Tabi işin en doğrusu onu doğaya salmaktır ama nereye ? Emin olun bilmiyorum. İstanbulda kolayca ulaşılabilecek onlara uygun ormanlık korumalı bir alan çok az. Belki beykozun , Polonez köyün yeşillik alanları olabilir.
      Balkonda uygun şartlar sağlanırsa ona çok uygun olmasada bakılabilir ama ne zamana kadar. Yaşam şartlarımız , düşüncelerimiz ve koşullarımız çok değişken. Yazı var kışı var, bir yere giderken onu ne yapacağımız konusu var.Kaplumbağanın 40- 50 hatta 75 yıl yaşayabileceğini düşününce. Bir süre sonra bakımı sizi zorlamaya başlayacak. En basiti balkonda kirlilik yapacaktır hazır olun. Eğer uygun bir yer bulup doğaya bırakacaksanız en geç yaz ortası bırakın. çevreyi tanıması kışa-kış uykusuna hazırlanması için ona biraz zaman lazım.

      İyi günler

      Sil
    2. Bende kara kaplumbağa su besliyorum küçük 2 yasında daha isterseniz bana verebilirsiniz

      Sil
    3. Kablunmağayı eve aldığın için endişe etmene gerek yok aksine sevap işledin hayvanı çok güneşte bırakma günde 1-2 saat yeter su koymayı unutma cam akvaryumda bekleyebilirsin çok fazla yeri değiştirme hafif güneş alan yere koy 1-2 saat yürümesi için alan yapabilirsin güneşli bir alanda yüreyebilir hafif bir su geride yap

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba bende yolda kaplumbağa buldum ve bizim bahçeye bıraktım arka bacağındaki bitleri temizledi be ılık suyla kanunu yikadim su an bahçede dolaniyo isteğini yet pancardan yoncaya kadar çilek ten ayvaya kadar sabahları gunesde vuruyo ve bahcede gölge yerlerde var
    İşe yarar mı yaşaması için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Bahçenizde ömür boyu yaşayabilir. Bahçede ona uygun biraz düzenleme yaparsınız. Bahçeden yola çıkmasını engeleyecek şeyler , içine yağmur suyu girmeyecek kapalı bir yuva gibi. Gölgesi mutlaka olsun. Kenarlara karahindiba filan ekin. O havada uçuşan tohumlarından toprağa koysanız yeter. Birde kışın yuva yapabilmesi ve kış uykusuna yatabilmesi için uygun bir yeri olmalı. Kendisi hazırlayamazsa siz yaz sonu gelmeden devreye girersiniz. Bir Miktar kalsiyum ve vitamin takviyesi gerekecektir. Sera otçul kaplumbağa yemi ile destekleyin..

      İyi günler

      Sil
  4. Merhaba bahçemi sularken bir kaplumbağa keşfettim yukarıda fotoğrafı paylaşılan gibi bir kaplumbağa daha sonra onun ben ilk okula giderken bahçemizde gördüğüm kaplumbağa oldunu düşünmeye başladım yani en az 20 yaşında ne yapmalıyım bahçede o kadar yıl yaşamış sizce ormana mı bırakayım yoksa bahçede mi kalsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. eklemek istedim kabuğunda düzgün beşgen desenler var

      Sil
    3. Görmeden kısıtlı bilgi ile cevap vermeyi doğru bulmasamda yazdıklarınıza dayanarak olduğu yerde kalsın derim. Eğer o bahçede yaşıyorsa ve sağlıklıysa yaşamına devam edebilir. Kaplumbağa yaşadığı bölgeyi bilir , nereden su içer nerede güneşlenir bilir. Bildiği bölge onun için daha iyi. Tabi bahçenizin durumunu bilmeden yazıyorum. Belkide bahçeye girip çıkıyordur , vardır onun bir yuvası oralarda..

      İyi günler.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. "Onlar sakin ürkek sürekli saklanmak uyumak isteyen , evcilleşmeyen size alışmayan canlılardır." Bu cümleden dolayı okumayı bıraktım çünkü alışınca ürkek olmuyorlar sürekli saklanmıyorlar ve evcilleşiyorlar. Ayrıca hiçbir hayvan insanların eğlence kaynağı da olamaz

    YanıtlaSil
  7. Merhaba bizim minik bahçede 1 dişi 1 erkek kaplumbağaların yavruları oldu. 2 tanesi epeydir bahçede dolanıyor, ara sıra sırt üstü buluyorum ve çeviriyorum. Şimdi sonbahar geldi, ne yapmalıyım? bizim bahçe güzel karışık yoncali ve cimli ve benim taraf daha korumalı yabani yüksek boylu naneler var... Onları kışın nasıl korumalı tutarım? Tam olarak ne yapmalıyım? Çok ufaklar avuç içi kadar bile büyük değiller.Bana yol gösterirseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçede nasıl bakarım tam anlamıyla?

      Sil
    2. Merhaba
      Bu konuyu kısa yazmak benim için zor.

      Öncelikle Yavrulara bol şans diliyorum. Ters dönme işi kötü , eğer düzelemezse ki genelde düzelemezler bu onu öldürebilir.
      Doğal ortamda dünyaya gelen yavrular ne yapıyorsa sizin yavrularda içgüdüsel olarak onlarda onu yapacaklar.
      Soğuklar başlayınca metabolizmaları yavaşlar özellikle beslenme ihtiyacı durur. O zaman bahçenin uygun bir köşesinde yeri kazıp
      içinde kış uykusuna yatacaklar.
      Yavrulara beslenme ve su açısından destek olun.
      Kışa kadar beslenerek hazır olmaları lazım aksi takdirde kış uykusundan sağlıklı olarak çıkarak yaşayabilme şansları düşer.
      Bahçede yonca olması iyi yemeleri lazım ama bilemiyorum sizinkiler ne yapıyor. Onlar için en yararlı otlardan biri radika.
      Ben şu an çevremde bolca görüyorum. Sizin bahçede mutlaka vardır. Bahçedeki radikaların sayısını arttırmaya çalışın.
      Şimdi tohum serpseniz çıkmaları uzun sürer , bu yüzden doğada bulursanız köklerini fazla koparmadan toplayıp bahçenize dolaştıkları
      kıyı köşelere ekebilirsiniz. Radika özellikle özellikle ege mutfağında yeri olan bir ot. Sizde kullanabilirsiniz. Ben bir Girit
      lokantasında denemiştim çok ilgimi çekmemişti:) Nede olsa ot :)
      Bu linkte http://forums.shelledwarriors.co.uk/site/Edible_Weeds.html kaplumbağaların yiyebileceği fotoğraflı bitkiler var ama ingilizce. Size yardımcı olur.
      Bazı kişiler sadece doğal beslenme önünden karşı çıksa da ben kısıtlı yerde yaşayan kısıtlı beslenebilen tüm kaplumbağalar için sera reptil profesyonel herbivor kaplumbağa yemi de destek olarak öneririm ama herbivor olacak yani otçul kaplumbağa yemi , etçil yem carnivor olanları asla vermeyin.
      Havalar soğumaya başladığında iklime göre ekim kasım gibi kendi başlarının çaresine bakıp ortadan kaybolmaları lazım.

      Kolay gelsin.

      Sil
    3. Selamlar,
      Hızlı cevabınız için çok çok teşekkürler :)) Bu arada yavrular 4 tane oldu, hepsi biliyor gibi önüme çıktılar :) Dediğiniz gibi herbivor yem almıştım ve ufalayıp önlerine koyuyorum ama yemiyorlar. Radikaya bakacağım, dediğiniz gibi bulursam zedelemeden alıp bulundukları alana ekerim. Su nasıl içiyorlar? Tavsiyeniz var mı? Araştırmama göre roka da yiyiyorlar, maydanoz yemediler...
      Tekrar teşekkürler,
      Geçmiş bayramınızı kutlu olsun.

      Sil
  8. Bir sorum daha var; bahçenin bir bölümünü onlara ayırarak bahçede bırakmam doğru olur mu, nasıl olsa yazı geçirdiler... Radika ekmeyi başabilir miyim bilemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer seçenekler eve almak yada doğaya salmaksa birincisini hiç tavsiye etmem ikincisi içinde geç oldu , bahçede kalmaları en iyisi. Bahçeniz ne kadar onlara ayıracağınız alan ne kadar bilemiyorum çok ufak bir yer olmasın. şu an çok küçüklerse vede kış yaklaşmışken sorun çıkmaz ama ergenlikte kısıtlanmış bir bölgede 4 kaplumbağa sorun çıkarabilir. Ergenliğe geçişle birlikte önümüzdeki bahar ve yaz mevsimlerinde bunlar kabuklarıyla birbirlerine vurmaya başlayacaklardır.
      Ayırdığınız alan hem gölgeli hem güneşli bir yer olsun. İşin doğrusu kaplumbağalar aşırı güneşten kaçar. Çünkü aşırı ısınırsa serinleme olanakları yoktur , ölürler. Çok güneşli yada çok fazla gölgeli yerlerin ikiside bizim tür kaplumbağalara zarar verir. Herbivor yeme gelince çok ufakken yemiyebilirler ama siz yemi 2-3 parça yapın bırakın.
      Bahçenizde su kaynağı varmı ? eğer kısıtlı bir alanda yaşıyorlarsa suya ihtiyaçları olabilir. Çukur bir bölgede devrilmeyecek ağır , ama yükseltisi az içine ulaşabilecekleri yassı bir kapla su koyun. İçmeseler bile hep aynı yerde suları olsun.
      Ağzı var dili yok masum canlılar bunlar neye ihtiyaç duyduklarını anlayamıyoruz. Herşeyi sağlamak ve gerisini onlara bırakmak lazım.

      Radika nın sürekli açan sarı çiçekleri zamanla beyaz tülden topa dönerler. Onlar radikanın uçuşan tohumları. Ufakken biz onları üflerdik. Bulursanız o tohumları alıp şimdiden bahçenize salın.Toprakta tutunabilen tohumlar bu sene olmasa bile seneye işe yarayacaktır.

      Sil
    2. Karahindiba galiba bu otun diğer adı.

      Sil
  9. eklemeyi unuttum
    Sizinde geçmiş bayramınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim :) Bu arada 13 tane oldular :)) Komşular getirdi ve yine önüme çıktılar... Bence bahçede ayırdığım bölüm onlara yeter. Bu alan hem güneş alıyor hemde gölgeli. Bahara kadar burada sağ salim kalırlarsa sonra onları Belgrad veya benzer bir doğa ortamına götürürüm. Ayrıca sığ bir su kabı koydum.. Radika alıp ekeceğim, umarım diğer otlarla beslenirler. Evdeki büyük saksıda devamlı uyku halindeydiler bakalım bahçede ne olacak... Umarım onlara iyi bir ortam yaratabildim, birşey olursa üzülürüm. Ama diğer alanlarda çim biçme makinası ve insanlardan onlara zarar gelirdi...
    Tekrar teşekkürler... bişey olursa tekrar danışmak isterim :))
    İyi günler dileğiyle. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay canına 13 yavruyu birlikte düşününce :) Doğa adına sevinmek lazım. Sizede kolay gelsin. Bende İstanbulda kaplumbağalar nereye salınır bilemiyorum. Doğal alan bırakmadılar ki..Bir zamanlar polonezköy tarafları uygun olur diye düşünürdüm ama oralarda binayla doldu taştı sanıyorum.
      İnsandan kaçış kurtuluş yok malesef.

      Sağlıcakla kalın.

      Sil
  11. Bişi sorucam ben Bursada Dağlık alanda yaşıyorum bi gün kedinin ağzında 1 tane çok minik serçe parmaktan küçük kaplumbağa kurtardık .Ben ona Büyük bir Meyve Kasasına 2 cm lik toprak zemin hazırladım taşlardan mağara yaptım. her sabah düzenli olarak marul veriyorum odam sabahları 15 20 dk lık güneş alıyor ama nasıl desem çok da güneş almıyor.Cidden çok hoşuma gidiyor bu hayvanlar.Su olarak öyle bi kap bulamadığım için marul verirken marulu ıslatıyorum.Hatalarımı söyliyip tavsiye verirseniz mutlu olurum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bişi söylemeyi unutmuşum alalı 3 hafta oldu ormanlık alandayız sizce salıyım mı bide kış uykusu için napıyım

      Sil
  12. İşin doğrusu cevap vermekte en çok zorlandığım soru bunlar ama hep bu tür zor sorular geliyor.
    Doğaya salın demek isterdim ama çok ufak oluşları ve kışın yaklaşmış olması yüzünden içim rahat değil.
    Eve alın desem başka sorunlar oluşacak. Kısaca bu soruların kusursuz bir cevabı yok. Verilecek her cevabın hem olumlu hem olumsuz yönleri var.

    Marul yetersiz bir beslenmeye yol açacacaktır. Besin yolu ile kalsiyum alması lazım ama yetmez birde bu kalsiyumun D3 vitamini tarafından kaplumbağa vucuduna yaralı olacak hale dönüştürülmesi lazım. Vucutta D3 vitamini yoksa gıda ile alınan kalsiyum işe yaramıyor. D3 takviyesi ev içinde yemlerine Damlatılacak 1 damla Devit 3 yada D3 katkılı yemlerle yapılabilir.

    Uzaktan size önerim sizin için zor olabilir ama bu kışı sıcak bir yerde kış uykusuna yatmadan geçirsin madem dağlık alandasınız baharda doğaya salarsınız. Ev içinde bile olsa (özelikle soğuk gecelerde ama gündüz bile şart) ısınma lambası lazım. Beslenme ve bakım koşulları yazımda belirttiğim biçimde kalsiyum ve D3 vitamini açısından takviye edilmeli. 2 eski yazımı bloga ekledim size fikir verir. Yabancı siteler de kaplumbağaların evde kış uykusuna yatırılmamasını tavsiye ederler. Özellikle ufak yavrular yetersiz beslenir ve soğuk yüzünden çaresizlikten kış uykusuna girerse ölme riski var.
    Size kolay gelsin , yavruya bol şans bol bol radika diliyorum artık doğada tutunmaları çok zor oluyor onları korumak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık arada bir seviyor diye marul vericem haftada 1 falan ona şimdi bol bol roka veriyorum hala su sorununu çözemedim malesef hala besini ıslatıp veriyorum led alıcam yakında,sence ne renk led uygun olur ?? bide uyku düzeni çok düzensiz sabah uyuyor öğlen kalkıyor uyuyor yine uyanıyor falan çok düzensiz.

      Sil
    2. Ölücek diye çok korkuyorum roka ile besliyorum güzel bir mağarası var çok rahatsız etmiyorum büyük toprak zemin verdim şimdi kendi odamda kışı geçirticem sıcak bi şekildi ölmez demi

      Sil
    3. Led lamba elektirik sarfiyatında tasarruf sağlar ama sıcaklığı onu ısıtmaya yetmez. Tavsiye etmem ama illa alırsanız gün ışığı gibi sıcak beyaz alın tabiki. Ben hala , artık satılmayan eski 40 watt flamanlı ampullerden kullanıyorum.
      Roka iyidir mineral değerleri Radika ile başabaş. Bir arkadaş uyarmış evet radikanın diğer adıda karahindiba. Yediği besinlerin özellikle kalsiyum içeriği önemli , ama dediğim gibi evde kalacaksa D3 desteği lazım. Yoksa kemikleri vede özellikle daha önemlisi kabuğu kalsiyum açısında desteklenemez , gelişemez , zayıf kalır. Evde beslenen kaplumbağalarda en büyük sorun budur.
      Arasıra salatalık verebilirsiniz bayılırlar hemde sıvı almış olur. Ağzına uyacak ince şeritler halinde kesin elinizle verin.
      Büyük bir hata yapmazsanız ölmez merak etmeyin.
      Gece(üşürse) uyumayıp tıkırdayıp sizi rahatsız etmedikten sonra gündüz uykularının nasıl olduğu önemli değil. Keyfince uyusun kalksın kerata.

      Sil
  13. Merhaba.Halamlar havuzlu evlerinde havuza bir kaplumbaga bulmuşlar.Yavru iken suya koymuslar.Birinin su kaplumbagasini havuza biraktiklarini sanmislar.Daha sonra bakamayacaklari icin dogaya birakacaklarini soylediklerinde ben aldim.Simdi ben besliyorum.Ama kaplumbaganin kara kaplumbagasi oldugunu ogrendim.Simdi toprak bir ev yaptim oraya koydum.Sizce boyle devam etmelimiyim yoksa tekrar suya koymalimiyim ne yapmaliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulunan kaplumbağanın su kaplumbağasımı yoksa kara kaplumbağasımı olduğu okuduklarımdan sonra benim açımdan şu an belirsiz. Bir fotoğraf koymalısınız ki anlayabileyim. Cevabı ona göre verebilirim

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. http://www.kaplumbaga.gen.tr/images/kaplumbaga-ureme(1).jpg

      Sil
  14. Bu bir tatlısu kaplumbağası , Çizgili kaplumbağa Mauremys Caspica. Bu kaplumbağanın konu ile alakası nedir ? Siteden alınma bir fotoğraf çünkü.
    Aynı kişi iseniz ve ilk mesajda bahsettiğiniz kaplumbağa buna benziyorsa ayaklarında uzun çizgileri varsa su kaplumbağasıdır , derelerde göllerde yaşar. Tuzlu suda yaşamaz yada kıyısına çıkamayacağı havuzlarda da yaşayamaz. Karada dinlenir suda avlanır. Karaya çıkamazsa sonunda boğulabilir çünkü akciğer solunumu yapar. Halanızın yakınlarında dere varsa belki ordan geldi yada biri satın aldı sıkılınca gizlice havuza bıraktı. Ne kadar ayıp birşey.
    Onu kaplumbağaların yaşadığı bir dereye bırakırsanız herkes için en iyisi. Şimdi kış yaklaştı bunlarda derelerde kış uykusuna yatarlar evde sürekli karada yaşayamaz.Hani kışı geçirsin baharda salarım derseniz Tam donanımlı filtreli ısıtıcılı büyük bir akvaryum lazım vede etçil yemle beslenmesi gerekir.
    Çok vakit geçirmeden uygun bir dereye salın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Çektiğim fotografı gönderemedigim icin siteden buldugum bir fotografi gonderdim.Benim kaplumbagamda buna benziyor.iki yildir bizimle.

      Sil
    3. Birşey daha sormak istiyorum.kaplumbaganin kabugu disari dogru kivrilmiş ne yapmam gerek bu neden olmustur sizce ?

      Sil
    4. Kabuk deforme olmaya başlamış. Çok üzücü. Sebebi hatalı bakım.

      Hatalı beslendiği , yeterli kalsiyum alamadığı , vücudunda yeterli d3 vitamini olmadığı için Kalsiyum metabolizması düzgün çalışamıyor. İnsanlardaki Raşitizm rahatsızlığı gibi düşünün. Yazık ki Bir daha düzelmez.En azında daha ilerlememsi için ona D3 ve kalsiyum katkılı etçil su kaplumbağası yemlerinden verin. Hatta ilk zamanlar yemlerine 1 damla eczanelerden alacağınız devit3 damlatın. UVB hakkındaki yazımı okuyun , forumlardan yardım isteyin.
      Bilmeden görmeden yardımcı olmaya çalışıyorum aslında benim yaptığım hata.

      Sil
  15. Bişi sorucam Ben hala su sorununu çözemedim bi aparat var mı bunun için çğnk benim kaplumbağa çok küçük bi kap koysam düşcek boğulcak ya da giricek ben yokken çıkamıyıcıak diye çok korkuyorum tavsiyen var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel bir aparatı yok. Derinliği az yassı cam bir kültablası işinizi görür. Çiş yapmıyormu hiç. Kıvırcık ve salatalıktan bir miktar su alır o.

      Sil
  16. Hocam benim kaplumbagam yemek yemiyor nedense suda icmiyor 1 haftadir nedeni ne olabilir ortamini tanimaya calisiyor olabilirmi hic durmadan oraya buraya gezip duruyor butun gun orta boylarda bi kaplumbaga hic bir sekilde birsey yemiyor cevaplarsan sevinirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eray bey kaplumbağa eğer evde yada bahçedeyse yaşadığınız bölge ve eviniz serin ve bahçeniz gölge ise beslenme metabolizması yavaşlamış hatta durmuş olabilir ve kaplumbağa kış uykusuna yatmaya hazırlanıyor olabilir. Bilemem.

      Bu yazdıklarım yetersiz bilgi nedeniyle sadece uzaktan bir tahmindir.

      Sil
    2. Evet balkonda geceleri bayağı soğuk oluyor içerimi almalıyım dışardamı tutmalıyım sizce hiç bir şekilde bir şey yemiyor

      Sil
    3. Evet , anladığım kadarıyla kaplumbağa kış uykusu moduna girmiş ve balkonda çaresizce kendine yuva yapacak güvenli ve uygun bir yer bulmak için dışarı çıkacağı bir yol arıyor , bulamıyor.

      Doğru cevap onu , yaşamasına uygun ve insanlardan uzak bir yerde doğaya salmanızdır.
      Ama nerde ? Bilmiyorum...

      Eğer eve alırsanız tahiminimce başka sorunlar oluşacak. ona yaşam alanı yaratsanız ve ısınma lambası gibi gerekli herşeyi sağlasınız bile çok rahat durmayacak , gece de kaçış çabalarını sürdürecek tıkırtı yaparak size ve ev halkına rahatsızlık verecektir.
      Ev içinde serin bir köşede kış uykusuna girermi derseniz gerektiği kadar düşmeyen ısı nedeniyle hiç bir zaman kış uykusuna zorlanması önerilmez.

      Sil
  17. Merhaba benim bir kaplunbagam var ve balkonda cok gunes gordu 6 7 saat kadar ve suan hareketsiz sizce öldü mü yoksa kış uykusuna mi uyudu gozleri kapali ayaklari disarda bir vaziyette duruyor suanda olay bugun oldu hemen cevapverirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunun cevabını nasıl bilebilirim ki. Kara kaplumbağası olduğunu tahmin ediyorum. Bu şekilde güneşin altında ve ortalıkta kış uykusuna yatacağını sanmıyorum.
      6-7 saat şiddetli güneş eğer kaçabileceği gölgesi yoksa kaplumbağalar için çok fazla. Malesef aşırı ısınmadan dolayı ölmüş olma ihtimali yüksek.

      Bu yazdıklarım yetersiz bilgi nedeniyle sadece uzaktan bir tahmindir.

      Sil
  18. bişi sorucam ben kaplumbağama roka veriyordum hep evde roka kalmadı gitcem yine alıcam marul veriyorum yemiyor 4 gündür yemek yemiyor ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
  19. Kaplumbağanız nerde yaşıyor eğer bahçede ve balkondaysa ve güneş almıyorsa geceleri artık serin oluyor kış uykusuna giriş hazırlığı yapıyor olabilir. Önce beslenme metabolizması durur yemeği keser.

    Böyle bir soruya doğru cevap verebilmem için o kadar çok detayı bilmem lazım ki. Bahçedeyse bırakın bir köşeye yuva yapsın , ev içindeyse 40 watlık lamba ile ısıtın ama dikkat lamba altından kaçabileceği yeri olsun yoksa aşırı sıcaktan ölür. Balkon gibi uygunsuz bir ortamdaysa yukardaki 2 seçenekten birini seçmeniz lazım. Fakat sıcak bir ortamdaysa ama genede yemiyorsa işte onu bilemicem.
    Benim kaplumbağalarım ev içindeler üstelik tüm gün yanan ısınma lambalarıda var kış uykusuna girmiyorlar , maşallah iştahları yerinde. Benden çok yiyorlar.
    sizinkilerin marul ve kıvırcık yemesi lazımdı ama tahmin edersiniz uzaktan durumu bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  20. Benim bir yavru kaplumbm var ama hangi tür olduğunu bilmiyorum dört tane parmağı var ağzını açmıyor sindirim bozuldu acil yardım edin lütfen!!!

    YanıtlaSil
  21. Hiç birşey bilmeden nasıl yardımcı olabilirim. Tüm yazacaklarım tahmin.. Belkide soğuktan bünyesi yavaşladı çaresizlikten kış uykusuna giriyor ama normalde böyle açıkta girmezler. Belkide hasta ölüyor..Bilemem
    Nerde bakıyorsunuz ev içi mi bahçemi? Ev içindeyse ısınma lambası varmı. Eğer Yoksa 40 wattlık bir ampulu 20 cm den yakarak onu yavaş yavaş ısıtın ama dikkat aşırı ısınmasın eğer hareket edemiyorsa ısıdan kaçamazsa aşırı sıcaktan ölür.
    Kara kaplumbağası ise ve Anadoluda iseniz bildiğimiz Mahmuzlu akdeniz kaplumbağasıdır.
    Bakımı ve yaşam ortamı hakkında daha fazla detay ve bilgi vermeniz lazım..

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, avuç içi kadarken ters dönmüş halde bulduğum ve iki senedir evde bakmakta olduğum kaplumbağam yaklaşık 3 haftadır kendisini toprağa gömdü ve dışarı çıkmıyor. Kış uykusuna yatmış olduğunu düşünüyorum, o nedenle de çıkartıp beslemeye çalışmıyorum. Normalde beni görünce hemen ayaklanır ve elimden beslenirdi. Geçen sene bütün kış normal hayatını sürdürüyordu. Bu sene kış gelince biraz hareketsizleşti, ayrıca bu sene terraryumunu yeterince ısıtamadığımdan kış uykusuna yatmış olabileceğini düşünüyoruyum. Kış uykusundan ne zaman uyanır? Eğer kış uykusuna yattıysa üzerine biraz daha toprak örtüp balkona mı çıkarmalıyım? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  23. Melih bey öncelikle merhaba.

    Olayın uzağından konuşmak tahmin edersiniz ki zor. Ev içindeyse tam anlamıyla kış uykusuna yatması zordur çünkü ev içi ısısı asla onların gerçek anlamda kış uykusuna gireceği kadar düşük olmaz. İdeal kış uykusu ısısı 10 dereceden yüksek olmamalı ve asla sıfır altına düşmemeli. Bu yüzden yaşadığı ortamı bilemediğim için kaplumbağanız kış uykusunda mı çok net bilemiyorum. Ama öyle olduğunu umuyorum. Daha önceki yıllarda evde kış uykusuna girmemiş olması bir soru işareti yaratıyor.
    Benim ev içinde kış uykusu konusunda edinilmiş tecrübem yok , çünkü ben hiç kış uykusuna yatırmadım. Ev ortamında kış uykusuna yatırmak sanıldığından biraz daha nazik bir konu. Pek çok şartı var.
    Sizin kaplumbağanızda eğer kış uykusuna yatmışsa karton bir kutuyu topak topak yapılmış gazete kağıtları ile doldurun kaplumbağayı içine koyun. Kutu kapalı olmayan , ısıtılmamış soğuk balkonda ama yağmur almayacak bir şekilde vede ev duvarına yapışık bir konumda dursun. Aslında ev ortamında bu işi başarıyla yapan kişiler ısı ölçer kullanarak ortamı sürekli kontrol ediyorlar ve ısının bu verdiğim alt ve üst ısı derecesi dışına çıkmasına izin vermiyorlar.

    Ne zaman uyanır sorusuna gelince , ortam ısısı yükselince yani bahar gelince ve ısı bir müddet yüksek kalırsa onların bünyeleri otomatik olarak hızlanır ve uykudan çıkarlar. Eğer sizin kaplumbağanın yaşam ortamı 10- 15 dereceden yüksekse hibernasyondan çıkması lazımdı. Ama kimbilir belkide onlarında içgüdüsel bir saatleri vardır ve bir kez hibernasyona girince 4-5 ay zamanın gelmesini bekliyorlardır.
    İnşallah diyorum kerata kış uykusuna girmiştir de baharda sapasağlam uyanır.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Şimdi aklıma gelen bir olaydan daha bahsedeyim, bundan birkaç hafta önce hareketsizliğinden dolayı meraklanıp beslemeye çalıştım, ancak normalde parmağımı ısıran obur ne verdiysem yüzüne bakmadı ve tekrar kendini gömdü. Sanırım sindirim sistemini kapattı ve o yüzden yemedi. Yuvası salonda cam kenarında içi yaklaşık 10 cm kalınlığında toprak dolu geniş bir karton. Camın kenarı genelde serin oluyor. Ben de bir masa lambasını yuvasının bir kenarında sürekli açık bulunduruyordum, canı istediğinde gidip ısınıyor ve hareketleniyordu. Bu sene lamba bozulduğundan havalar soğumaya başladığında lambayı koyamadım, sanırım bu yüzden içgüdülerinin de etkisiyle hibernasyona girdi. Balkonda ısısını kontrol edemem, evde de 10 derecenin altına düşüremem, mutfağın kapalı olan kısmında ısı eve nazaran düşük, sanırım orada dediğinizi yaparım. Sonrasında da baharda sağlıklı bir şekilde uyanmasını bekleyeceğiz anlaşılan.
      İki senedir yazları İzmir Foça'daki yazlığımıza giderken yanımızda götürüyoruz ve bahçeye bırakıyoruz. Bahçedeki bitkilerden faydalanıp faydalanmadığını bilemediğimizden yine elimizle besliyoruz. Zaten beni görünce bahçenin neresinden olursa olsun ortaya çıkıyor beslenmek için. Evin arkası dağ ve ormanlık alan. Bizimkinin cinsinden kaplumbağaları görüyorum zaman zaman. Geçen sene gidip güzel bir yerde bırakmaya niyetlendim ama elden beslenmeye alıştığı için aç kalır diye cesaret edemedim. Ne dersiniz önümüzdeki yaz özgür bıraksam mı?

      Sil
    2. 10 yıldır kara kaplumbağası ile yaşıyorum evde ve artık onu bırakıp bırakamayacağımı bilmiyorum. Marmaris taraflarına mı bırakmalıyım yoksa artık alışamaz mı? Her yıl evde kış uykusuna yatıyordu bu arada ev sıcak olmasına rağmen. Ama artık onun için üzülüyorum nereye kadar bu şekilde yaşayacak. Sizce ne yapmalıyım

      Sil
  24. Melih bey , son okuduklarımdan sonra kış uykusuna girmiş olduğu anlaşılıyor.
    Bende sizin söylediğiniz aynı sebeplerden dolayı doğaya bırakamadım ama işin doğrusu bırakmam lazımdı. Ev içinde kaplumbağa beslemek hem beni , hemde daha ziyade onları zorlayan bir süreç. Esasında doğadaki yaşamı da zorlu bir süreç olacaktır çünkü doğa artık onları bizlerden ve yarattığımız tahribattan koruyamıyor.

    Ben onları ilk aldığımda öylesine ufaktılar ki , hele dişi olan kapkara ufacık birşeydi...Kısa sürede hiç beklemediğim hızla acaip büyüdü tabak kadar oldu. Çok kez onları bırakmaya karar verdim ama ne zaman bu kararı versem nereye bırakacağım ve sonrasında ne olacak soruları elimi hep tuttu, bir türlü beceremedim. Zaman aktı geçti bu güne geldik. İstanbulda uygun bir doğa olmadığı gibi insanlara da güvenmiyorum. Bahçem olsa herşey çok rahat olurdu hiç düşünmeden bahçeye salardım ömür boyu bakardım , ama yok . Şimdi evde bakıyorum ama doğru yaptığımı düşünmüyorum. Sizin kaplumbağanız benimkilerden daha şanslı bu açıdan.

    Doğadan ilk koparıldıkları zamanlarda kolayca aynı noktaya geri bırakılabilirler , uzun yıllar ev içinde yaşadıktan sonra da sanıyorum eğer ortam uygunsa başlarının çaresine bakabileceklerdir. Yaz başında , doğaya alışmak için vakti varken söylediğiniz o uygun yerde bırakın bence. Önce bahçede bir süre kendi başına bırakırsınız. Bahçenizde karahindibağ gibi yiyebileceği doğal otlar varmı bilmiyorum ama bir süre kendi başına yaşamaya beslenmeye alıştıktan sonrada doğaya salarsınız. Sonrasında artık hayatı ona ve kaderine aittir bütün diğer doğal yaşamdaki kaplumbağalar gibi.

    Bu sözleri acaba size mi söyledim yoksa kendime mi inanın bilemiyorum. Göreceğiniz gibi 2 zıt düşünce içimde çarpışma halinde.

    Rica etsem , baharda uyanınca unutmazsanız buraya bir mesaj yazarmısınız.

    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen gün uyandı, gayet sağlıklı ve iştahlı

      Sil
    2. Melih bey çok sevindim. Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim..Açıkçası ben evde kış uykusundan hep ürkmüşümdür.Eğer size zor olmayacaksa gelecekte buraya ulaşacak diğer okuyucular için kaplumbağanızın kış uykusunu nasıl bir ortam da geçirdiği hakkında bir iki cümle bilgi yazarmısınız..

      Sil
    3. Aslında çok özel bir tedbir almadım. Salonda cam kenarında bulunan yuvasında toprağa gömülü olarak durdu hep. Cam kenarı çok sıcak olmadığı için rahat etti sanırım. Arada merak edip hareket edip etmediğini kontrol ettim. Yaklaşık dört ay kadar kaldı kış uykusunda. Havaların biraz ısınması ile beraber gömüldüğü yerden çıktı ve tekrar beslenmeye başladı. Sanırım önemli olan kışı biraz serin bir yerde geçirmesi. İlk sene uyumamıştı, geçen sene sonbaharda hareketleri yavaşladı ve birşey yememeye başladı. Hasta olduğunu düşünebilirsiniz ama bu şekilde metabolizmalarını yavaşlatıyor ve uykuya hazırlanıyorlar

      Sil
  25. Benim de blr kara kaplumbagam var kac yildir bende artik bilmiyorum 10 olmustur kesin. Kis uykusuna kapali balkonda yatiyor yazin da yazlikta bahcede ben almadim cok tuhaf bi sekilde bende kaldi birakmak istedim kiyamadim en son 3 sene once yazligin bahcesinde biraktik donduk. Sonra ekim sonu bir kediyi kurtarmak icin yazliga gitmem gerekti komsu yaz boyu besleyip birakip gitmisti icimize dert oldu. Iyi ki gitmisiz bir sel felaketi yasandi ki ben bahce 40 cm e yakin suyla doldu elektrlkler kesildi ben elimde fener ciktim ara ara yok en sonunda kalin bi ot kutlesi kaldirdim ki altinda. Aldigim gibi iceri. Giris o giris. Benin onu iceri almamin ardindan 1 saat icinde 2. Basamaga kadar su doldu bahce. Yani salmak da risk ;((. Doga kalmadi ki ;((. Hele simdi tum dogal alanlar ranta acildi. Yazin bahcede bakiyorsaniz bence salmayin melih bey zaten kisin uyuyor ;))

    YanıtlaSil
  26. bana da ysrdimci olur musun bnde yolda bir tane buldum ve cok kucuk bir yaslarinda sanirim birakmak istemiyorum zarar gorur diye cu ku buralarda pek yesillik yok biraz buyuyene ksdar bakmayı dusunuyorum fakat yesillikleri veriyorum ama hic yedigini gormedim ve surekli ytiyor cok az yuruyor hasta midir acaba nasil anlicagim ve yemesi icin ne yapmaliyim guzel bir ortamda da hazırladım internetten yola cikarak lutfen yardim edin :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu günlerde dışarda bir yerde bulduysan bir gariplik var , birisi evden atmış olmalı çünkü bu mevsimde bu soğuklarda sokakta dolaşmazlar çoktan kış uykusuna yatmış olması gerekirdi... Bu yüzden sana bu mevsimde onu doğaya bırak demem zaten. Çok geç artık.

      Hastalanmış ta olabilir ama büyük ihtimal soğuktan bünyesi oldukça yavaşlamış kış uykusu durumuna geçmiştir.Bu yüzden yiyemez hareket edemez. Nasıl nerde bakıyorsun bilmiyorum 40 watt lık bi ampulu 15- 20 cm den yakarak onu ısıtmaya çalış. Ama kaplumbağanın aşırı ısınmamasına , ve çok ısındığında lamba altından uzaklaşabilecek kaçabilecek yeri ve hareket kabiliyeti olmasına dikkat et. Yoksa aşırı ısınır ve kaçamazsa sıcaktan ölür. Bu biçimde ısıt.. Eğer hastalanmamışsa sadece kış uykusuna girmeye çalışıyorsa yavaş yavaş bünyesini hızlandırması ve yiyeceklere ilgi göstermeye başlaması lazım. Canlanırsa çevresinde yassı bir kapta suyu da olsun.
      Uzaktan görmeden ve yazarak ancak bu kadar söyleyebilirim.

      Sil
    2. odamda bir kucuk ev yaptim surekli uyuyor. arada yuruyor. icinde yassi bir kapda su var ve domates maarulda koyuyorum ama yemiyor yinede koyuyorum ben altta fotografini koyacagim yanlisim varsa soyleyin lutfen bilgi edinebildigim kadar yardim edeyim buna birakamam bu halde cunku ezerler bu koca sehirde odam hep 22 derece soguk degil ve yinede bir isik bulunuyor gunde bir saat isik altinda bırakıyorum.... ve havalar isindiginda dadiye neler yapacagimi yapmam gerekeni anlatirsaniz cok sevinirim

      1.resim http://i.hizliresim.com/Pn8vkd.jpg

      2.resim
      http://i.hizliresim.com/5LPpYd.jpg ikinci resimde gordugun gibi hep sus bitkisinin altina saklaniyo

      Sil
  27. Akvaryum malzemeleri ile yapılan o yuva çok uygunsuz. O lamba kaplumbağa açısından işlevsiz..

    Ne yapılması gerektiğini blog taki ilk yazılarım da zaten yazmıştım. ISINMA LAMBASI ŞART.

    Kaplumbağalar soğuk kanlı canlılar yani vücutları ısı üretemiyor biz ise sıcak kanlıyız ve ısı üretiriz , 36.5 derece. Bu ürettiğimiz ısı bizi bir yere kadar korur. Mesela giysilerimiz vücudumuzun ürettiği sıcaklığı içerde tutar , ısınırız. Kaplumbağalar giyinselerde farketmez çünkü iç ısıları yok. Bu yüzden bizim yetinebildiğimiz ısıda onlar yetinemezler. Bünyeleri yavaşlar ilk olarak beslenme metabolizmaları yavaşlar ve durur.
    Benim odam daha sıcaktır ama kaplumbağalarımın ısınma lambaları yaz kış yanar. Kışın gecede açık bırakırım 24 saat yanar. Onlar isterse altında yatar isterse uzağında yatar. Bunu onlar bilir ve doğru kararı verirler biz bilemeyiz. Yani ısıtıcı lamban bile olsa öyle 1-2 saat açık tutmakla olmaz..Ufacık bir yerde ise ona aşırı ısınmaktan korunabileceği kaçabileceği bir alan sağlayamazsın..İşin doğrusu bu.

    Dolaşma alanı olmalı , kapalı yuvası bulunmalı.Taban sadece sert yüzeylerden oluşmamalı..Pek çok şey yapılmalı.

    Google da Tortoise Home yazıp çıkan görsellerden bakarak fikir alabilirsin. Göreceğin gibi tümünde ısınma lambası var.

    Onu sevdiğini korumak istediğini biliyorum ama ona sağlayacakların çok uygunsuz şartlar olacaktır ve zamanla daha da kötüleşecektir.. Bahçen olsaydı bahçene bırak orda yaşasın derdim ama evde bakmanı önermiyorum. Zamanla beni daha iyi anlayacaksın zaten..

    Forum hayatım boyunca "ben ona en iyi şekilde bakıyorum " diyen çok kişinin kaplumbağasının pat diye öldüğüne tanık oldum çünkü birşeyleri yanlış yada eksik yapıyorlardı.Mazaretler de hep aynıydı "en iyisini yaptım ama elimden bu kadar geldi" dediler.

    O kaplumbağa şimdi ufak ve hareketsiz çünkü hem soğuktan metabolizması yavaşlamış hemde korkuyor olmalı.
    Şu an ki sessizliği seni aldatmasın. Eğer yaşarsa ve iyi bakılırsa birkaç seneye kalmadan pasta tabağı kadar olma ihtimali var. Bir sürü sorun oluşacak . Kaplumbağa bir kaplumbağa gibi yaşamak , dolaşmak isteyecek , sürekli yuvasından kaçmaya çalışacak , gece üşürse yeri kazmaya çalışacak tıkırtı gürültü yapacak. Hasta olursa nasıl tedavi edilecek..Buna benzer bir sürü çözülemeyecek problem çıkacak.. Bu yüzden bahar sonunda kadar evde bak , ama sonra yaz başında uygun ormanlık bir alanda doğaya sal.

    Benim en zorlandığım konu işte budur Kaplumbağa buldum ne yapayım sorusuna cevap vermekte zorlanıyorum. Doğaya sal desem içim rahat değil , evde bak desem gene rahat değil..
    Onlar doğaya ait ve özgürce yaşama hakları var ...Ama hangi doğa..Rezil ettik heryeri ve etmeye de devam ediyoruz.

    Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan dikkatimi çekti.
      Kıvırcığı bu biçimde yere paralel yapışık koyarsan yemekte zorlanır. Ön ayaklarını çok etkin kullanamıyorlar. Kıvırcığı ağzına doğru yerden açılı bir biçimde gelecek şekilde yerleştirirsen daha kolay yiyebilir. Diğer bir hususta çektiği zaman kıvırcık gelmesin ki parça koparabilsin.Ağır bir taş yardımıyla kıvırcığı yere sıkıştırırsan hem açılı durur hemde ağzıyla çekince tüm kıvırcık gelmez parçalayabilir.
      Bunları yemiyorsa ince uzun bir parça salatalık ta koyabilirsin salatalığa bayılır bunlar , böylece hemde su almış olur. Ama önce ısıtıcı lamba...

      Sil
  28. cok tesekkur ederim bilgiler icin bn zaten hergun farkli veriyorum bazen donatesbazen salatalik bazen ispanak kıvırcık yardimlariniz cokcok ise yardi guzel bi yuva yapiyorum tahtadan bir yer yaptim tort toprak koydum yarisina cakil taslari ve isitici lamba aldim birazda susler alicam kaktus gibi bittiginde corgragini gondericem tekrar tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  29. merhaba,
    eylül ayından beri evimde iki kara kaplumbağası bakmaktaydım. toprak yüzeyine çıktıkları zamandan yaklaşık bir ay sonrasından itibaren içeride yaşamaya başladılar. hayatlarından memnun görünüyorlardı ki, bugün bir tanesini ölü olarak buldum. çok üzgünüm ve neden olduğunu kestiremiyorum. neyin buna sebep olduğu konusunda bana yardımcı olmanızı umuyorum.
    ışık, toprak, ev koşullarını dediğiniz gibi yaptım. yemeleri için verdiğiniz listede ulaşabildiğim tüm bitkileri denedim. marul dışında hiç birini yemediler. birer kere sadece tere ve salatalık yediler, liste dışı olarak da bir kere avokado.
    yaşadıkları ortama bir begonya diktim. çiçekle beraber bütün topraklarının da üzerinden su geçiriyordum.
    bir köşede cam bir tabak içinde su koymuştum. o suyun üzerinde yatıyorlardı uzun zaman. sudan hoşlandıklarını düşünerek toprak kurudukça ıslatıyordum hep biraz.
    kendilerini gömmeden, tam açık ve salık bir şekilde uyuyorlardı, hareketliydiler ve genelde gezinti halinde görüyordum onları.
    bunlar dışında ortamlarının içinde taş ve tahtadan objeler var, bazı yerlerinde metaller bulunuyor.
    aklıma gelen her şeyi yazdım sanırım. sizce bunlardan biri onun ölümüne sebep olabilecek bir durum yaratmış olabilir mi?
    diğeri sağlıklı gözüküyor. onu şimdilik başka bir toprağa aldım, belki toprakla ilgili bir sorun vardır diye.
    yardımınızı bekliyorum.
    bunu sorabileceğim bir blog olduğu için de size teşekkür ediyorum ayrıca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle üzüldüm.

      Uzaktan birşeyler söylemek zor. Durumu görmeden yazdığım için size basit yada saçma gelebilecek şeyleri de yazabilirim. Bazen sebep akla gelmeyecek kadar çok basit birşey olabiliyor.

      Öldüğüne eminmisiniz.

      Kış uykusu ölüme çok benzer ayırt edemezsiniz. Ama tabiki kış uykusunun önceden durumu belli eden durgunlaşma yemeden kesilme gibi belirtileri vardır vede ayrıca 2 kaplumbağadan birinin hibernasyona gireceğini ama diğerinin de aynı ortamda normal yaşamına devam edeceğini pek düşünmüyorum.. ( herşeye ramen ilk olarak bu soruyu sormak zorundaydım!! )

      Bulduğunuzda nasıl duruyordu , yazmadığınıza göre ters değil düz bulduğunuz düşünüyorum. Bir gün önce hareketliydi de bir gün sonra pat diyemi öldü , yoksa öncesinde durgunlaşmak gibi belirtiler gösterdimi. Örneğin öncesinde beslenmeye normal biçimde devam ediyormuydu ?

      Bariz bir sebep okuyamadım. Çeşitli sebeplerden dolayı ölmüş olabilir. Hatta iç yapısal sorunlardan dolayı bile ölmüş olabilir. Nefes tıkanması olabilir..Ama bunlar tahmin tabiki. Bir önceki yorumlarda yazmıştım pat diye ölen ilk anda net bir sebep olmayan çok sayıda kara kaplumbağası biliyorum.

      Begonya nın birşey yapacağını zehirleyeceğini sanmıyorum ama kesin emin olamam. Tabak içinde su ne kadar derin.İçinde ters dönmüş olamaz değilmi. Yeri gelmişken ters dönmelerine sebep olabilecek hiçbir şeyi yuvada tutmayın. Kaya taş filan olmasın daha iyi.
      Vitamin takviyesi veriyormusunuz. Ben ilk zamanlar beaphar kaplumbağa vitamini damlatıyordum yemlerine ama birden epeydir vermediğimi algıladım size yazarken..
      Topraklarını çok nemli tutmayın. Acaip toz oluştuğu için bende bazen spreyle su sıkarım ama ortamı nemli tutmamaya çalışıyorum. Kaplumbağalara arasıra ılık suda banyo yaptırabilirsiniz.

      Yeme konusuna gelince onlarında bir karekteri ve ferdi alışkanlıkları var bazısı yer bazısı yemez hiç belli olmuyor. Benimkilerde mesela ince kesilmiş havuç yada domates yemiyorlar. salatalık kokusu duyunca ise kapalı yuvayı sökercesine dışarı fırlıyorlar.
      Siz gene de kolayca ısırabilecekleri şekilde yerleştirerek çeşitlendirme yapın. Çünkü eğer yemek ona uygun pozisyonda değilse, yiyemiyorsa bırakıp gidiyor..Benim şımarıklardaki en büyük derdim bu şu anda.. Koyduğum gıdaların çoğu bu yüzden heba oluyor.

      Sanırım çok yardımcı olamıyacağım size tekrar yazıyorum yazdıklarınızda sebep olabilecek bana ipucu verebilecek bariz birşey yok..ufak bir ihtimal tabak ve su dışında.

      Teşekkürünüze karşılık olarak bende size teşekkür ediyorum..

      Sil
  30. tekrar merhaba,
    öldü mü diye ben de emin olamamıştım aslına bakarsanız ama toprağın üzerinde, kolları ve kafası salık olarak, hareketsiz ve gözleri kapalı buldum. elime alınca tepki vermedi. önceki günlerde bir acayiplik sezmemiştim. bir gün öncesini tam getiremiyorum gözümün önünde ama iki gün öncesinde normaldiler.
    bugün gömecektim ama sizden haber gelene kadar bekleyeceğim bu durumda. öldüğünden nasıl emin olabilirim?
    bunun dışında ters dönmeyle ilgili sorun yaşamıyorlardı. ortamlarının içindeki tüm objeleri dönerlerse, tekrar dönebilsinler diye ayarlamıştım. ilk aydan sonra bir daha hiç ters dönmediler. su ise karın hizalarında kalacak kadardı. yemeklerini de kolayca ve bol bol yiyorlardı. yalnızca besin takviyesi hiç vermedim. belki sorun budur. diğeri için, önerdiğiniz ürünü almalıyım sanırım.
    ölüp ölmediğini anlayacağım bir yönteminiz varsa çok sevineceğim. yoksa da açık olarak gömeceğim toprağa. uyanırsa devam eder hayatına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba..

      Hibernasyona giren kaplumbağalar ortam ısısı yükseldiğinde canlanırlar. Bunu anlamanın yolu ılık banyo yaptırmak ve aşırıya kaçmadan ısıtmaktır.

      Vitamin eksikliğinde hemen bu biçimde ölmezler , daha uzun süreçte zayıf düşerler buda hastalıklara kapı açar...

      Ben şu anda , ortamda 2 kaplumbağa olduğu , birinin hala yaşadığını , diğerinin öncesinde bir belirti vermediğini ev ortamında olduklarını , ısınma lambaları olduğunu düşünerek hibernasyonu zayıf ihtimal görüyorum ve büyük ihtimal malesef öldüğünü düşünüyorum. Zaten bir kaç gün geçti , öldüyse artık belirtileri (koku yada çürüme gibi) başlamış olmalı.

      Kaplumbağam , dokunduğumda hiç hareket etmiyordu uzun süre bu durumda kalınca bahçeye yakmaya götürdüm , hazırlık yaparken birde dönüp baktım kafasını kaldırmış bana bakıyor diyen kişiler var.
      Hareketsiz kaplumbağalarda bir kaç gün beklemek en iyisi.

      Bende dahil hiç bir kimsenin yazdıklarına % 100 güvenmemek lazım çünkü uzaktan ihtimal dahilinde konuşuyoruz pek çok algımızı , gerçekte ne olduğu konusunda kullanamıyoruz. Okuduğumuz birkaç cümle ile hareket etmek durumundayız.
      Kaplumbağanın ölü olduğuna eminmisiniz diye sormam , herşeye tahminen şöle olmuş olabilir demem bu yüzdendir.

      Sil
  31. kontrol için baktım fakat üzülerek söylüyorum ki ölü olduğuna eminim artık. diğeri gayet iyi görünüyor. sanırım ecel demek durumundayım.
    bilgileri görmeden verseniz bile çok yardımcı olduğunuzu söylemek isterim. önceden söylediğim gibi, bilen birine denk gelmiş olmayı bile şans sayıyorum. size tekrar teşekkür etmeden önce son bir isteğim daha olacak müsaadenizle.
    sera raffy vital alacağım. ne miktarda, ne sıklıkta vermeliyim? listenizdeki denemediğim bir kaç bitkiye daha ulaşacağım bir süre sonra. ekstra bir kaç şey daha yediğini varsayarsak, aynı miktarda mı takviye vermeliyim? bir de ıspanak ve lahananın bazı toksik nedenlerden uzun süreli kullanıma uygun olmadığını yazmışsınız. bu, arada sırada vermek anlamına mı geliyor (mesela iki haftada bir kere), yoksa hiç vermesem daha mı iyi?

    YanıtlaSil
  32. Bende gerçekten üzgünüm , çünkü o masum bir bebekti daha. Ama yapacak birşey yok.

    Aslında aynı ortamda 2 kaplumbağa ilerde sorun çıkarabilirdi.. Bunlar zamanla kabuklarını birbirlerine vurarak tokuşur çünkü. Hele karşı cinsten olurlarsa erkek dişiyi rahat bırakmaz, e kaçacak yerde olmadığını da düşünürseniz durum vahim hale geliyor. Bu esnada hem birbirlerini hem kendilerini hırpalıyorlar..O zaman ayırmak gerekiyor , benimkiler ayrı yuvadalar.

    Sera'nın raffy vital yemi de olur yada sera profesyonel reptil otçul sürüngen yemi de olur. Bu 2 yem arasında içerdiği gıda ve vitaminler açısından bazı yüzde farklılıkları var o kadar. Firma hergün verin diyor ama haftada 2 -3 versenizde olur çünkü ana yem olarak değil vitamin açısından destek olarak veriyoruz. Yemlerin içeriğinde D3 var ama güneşe az çıkacaklarını düşündüğüm için bu yemlere D3 takviyesi olarak haftada 1 damla devit 3 damlatabilirsiniz.

    Ispanak ve lahanda bulunan bir madde vücudun kalsiyum emmesine engel olabiliyor bu yüzden önerilmiyor hiç vermesenizde olur. Zaten bir süre sonra neyi yiyecek neyi yemeyecek belli edecek ,siz istesenizde bazı şeyleri asla yemeyecek. Esas gıda karahindiba diğer adıyla radika..

    Kolay gelsin. Kerataya bol şans , bol radika diliyorum...

    YanıtlaSil
  33. Aslına bakarsanız benim yavrular tam da bahsettiğiniz gibi, aynı bahçede uzun zamandır yaşayan ve durmadan tokuşan iki kaplumbağanın bebekleriydiler. İkisi de erkekti ama.
    Tek başına kalması ikili olmalarından iyi demek. Belki bu yaz yanına bir arkadaş bulabilirim diyordum, aramayacağım bu durumda. Doğal ortamlarında yalnız geziyorlarsa burada da öyle olmalı.
    Tüm önerileriniz ve yardımınız için tekrar çok teşekkür ederim. Sizin sayenizde mutlu yaşayacak kaplumbağam.
    Sizi her zaman iyi dileklerle anıyor olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Açıkçası bu kadar değerli sözleri hakedecek birşey yaptığımı düşünmüyorum.

      Salyangozdan uçuç böceğine , yarasadan deniz anasına,
      filden tarla faresine , sekoya ağacından ota kadar kadar
      tüm canlılara yardımcı olmak asli görevimiz olmalı.

      Kaplumbağanıza ayrıca hikayelerini yazdığım Billy , Tammy , Timothy , Blake yada bütün diğer tüm kaplumbağalar kadar uzun bir yaşam da diliyorum..

      Sil
  34. Merhabalar ben de bir cafenin bahçesinde 1 tl boyutunda bir kaplumbağa buldum. Kuşlar didikliyordu. Nereden geldiğini çalışanlarla birlikte aradık ama bulamadık. Su kaplumbağasu mı kara kaplumbağası mı anlayamıyorum. Parmakları arasında perde yok ama ayaklarında uzunca dik çizgiler var. Ve uzunca kuyruğu. Yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
  35. Merhaba tatlı su kaplumbağası , çizgili kaplumbağa mauremys caspica olma ihtimali var. Derelerde yaşar yasadışı toplanıp pet shoplarda satılıyor , birisi bırakmıştır.

    http://kaplumbaa.blogspot.com.tr/2007/09/mauremys-caspica-gmelin-1774-izgili.html

    fotoğraf eklerseniz daha net birşey söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  36. Merhabalar. Bugün kardeşim sokakta hatta otoparkta madeni para hacminde küçücuk bi kaplumbaga bulup eve getirdi. Sonradan mahalleden küçük bir çocuğun baktığını,ailesinin istemedigi icin sokaga bıraktığını ogrendik. Yine aynısı yaşanır diye geri vermedik, yeşillige filan da bırakmak istemedim çünkü o kadar küçük ve yavaş ki ezilebilir, kedi kopek vb yiyebilir diye korkuyorum. Birkac yıldır besledigim 2 tane su kaplumbagam var zaten şu an baya buyukler. Bu ise minnak bi kara kaplumbagasi, yanlarina koyamam ama ona uygun da bi düzen oluştururum bunlari kafamda çözdüm. Şimdi sormak istedigim şu ki demin alt kabuğunun aşırı yumuşak oldugunu fark ettik bastirsan içine göcecek o derece hassas. Benim kapluşla tospişimin kabukları cok sert, yavruyken de sertti. Bunun başına sokakta kabugunu deforme edecek bir sey gelmiş olabilir mi ve onerebilceginiz ilac nedir? Bi de kabugu guclensin diye hayvansal gıda vermek istiyorum fakat kara kaplumbagalari için önerilmiyor sanırım. Roka marul maydonoz vermeye çalışıyorm ama onlarla da ne kadar güçlenip kendine gelebilir ki hayvan bilemiyorum. Simdiden tesekkurler kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://kaplumbaa.blogspot.com.tr/2016/09/kaplumbaga-kalsiyum-uvb.html

      Merhaba
      su kaplumbağanız varsa aslında işin doğrusunu ve yapılacakları biliyorsunuzdur.
      Kalsiyum + uvb ışını yada D3 vitamini takviyesi.
      O yavru 1 tl boyutundaysa yeni yumurtadan çıkmıştır , bu yüzden daha yumuşak bir alt kabuğu var , üstüne yanlış beslenmiş olmalı. Zamanla doğru bakımla sertleşir. Hayvansal besin karakaplumbağası için yasak ve zaten proteinin kabuk sağlığı ile direk alakası yok.
      Radika- Karahindiba heryerde kıyıda köşede var. Kara kaplumbağası için ideal besindir ayrıca kalsiyumda içerir..Kolayca bulur toplarsınız , onu yesin. Eğer alabiliyorsanız otçul kaplumbağa yemide verin. Kuru yemler içinde D3 vitamini vardır ama ayrıca azar azar sabah ve akşam vakitlerinde arada cam olmadan direk güneş görsün.. Ama sakın kutu içinde güneşe koyup gitmeyin , eğer kaçamazsa aşırı ısınmadan dolayı ölür. Eğer d3 katkılı yem yemiyorsa haftada 1 damla devit3 damlatabilirsiniz. Fazla vermeyin birkaç haftada bir ara verin.

      Sil
    2. Merhaba. Gunlerdir denemediğim besin kalmadi ne seviyor diye arastirip buldum hindiba hariç. Ama o haric her seyi denedim önüne koyunca zaten yemiyor elimle yedirmeye çalışıyorum dun aksam 1 saat uğraştıktan sonra sadece otcul yemden yedi onu da islatip pure haline getirince yedi baska bir sey yemiyor. D3 vitamin destekli yem dediğiniz nedir marka isim verir misiniz lutfen ondan da alayim ben petshopculara anlatiyorum ama onlar da benden bilgisiz kara kaplumbagasi konusunda, damla verip suyuna damlat diyorlar ne suyu diyorum. Kum istedim renkli taslar verdiler hic dogal ortam gibi durmuyor onerebilecegnz kum markasi varsa onu da alayim. Tekrar tesekkur ederim iyi akşamlar

      Sil
    3. Suyuna dedigim içme suyuna değil, yaşadığı suya damlat dediler ve bende kutu icinde toprakta baktigimi soyledim, krem tarzi bi sey istedim yok dediler. D3 vitaminli yemi öğrenirsem gidip direkt onu isteyecgm olmadi internetten alayim

      Sil
    4. Yemiyor derken hiçmi yemeye çalışmıyor..

      D3 katkılı yem dediğim sera yada tetranın kara kaplumbağası yemleri. Senin verdiğin otçul yemde D3 katkısı vardır mutlaka. Mesela bir tanesi sera profesyonel reptil otçul sürüngen yemi.

      https://www.sera.de/tr/ueruen/sera-reptil-professional-herbivor/

      Hem mineral hem D3 vitamini hemde besin katkısı var.

      Salatalık denedinmi ?.. Onun ağzına uyacak genişlikte ince şeritler halinde kes ısırabilecek şekilde ağzına doğru uzat yiyecektir. Mesela kıvırcık marul gibi yeşillikleri de kolayca ısırıp koparabileceği açı ve yükseklikte sıkıştırarak yerleştirebilirsen yiyecektir. Yere düz bırakırsan genelde ısıramıyorlar..

      Sil
  37. Merhaba iyi günler. Eve gelirken asfaltta yavru bir kaplumbağa buldum ve dışarıda zarar gelebilir diye aldım. Evimin bahçesi var ama köpeğim var bu kaplumbağa için sorun olur mu zarar verir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla doğadaki kaplumbağalar uyanmaya başladı.

      Köpeğinizin tavrına göre değişir , dostça davranabilir yada azına alıp kötü niyeti olmasada dişlemeye de kalkabilir ve kaplumbağa daha küçük olduğu için zarar verebilir. Tam terside olabilir kaplumbağa köpeğinizi taciz edebilir. Uyurken filan yakalarsa ısırabilir de. Bence onları birbirlerine alıştırarak ve deneyerek görün ama ikisini aynı ortamda yalnız bırakmayın. İnternette köpeklerle değişik tür canlılar arasında (köpek karga , köpek muhabbet kuşu köpek kedi yavrusu gibi) çok sıkı dostlukları çok gördüm. Köpekler eve ait ufak canlılar için koruyucu da olabilir ama kaplumbağa bunu anlarmı bilemiyorum..Kafes teli ile üstü kapatılmış yuva örnekleri var internette. Eğer gerekirse yapılabilir.
      Kolay gelsin

      Sil
  38. Merhaba arkadaslar 2 tane kirmizi yanakli su kaplumbagam var henuz 1veya 2 yasindalar sanirim akvaryumlarinda kuru alan ve yuzebilecekleri alan mevcut isitma isik ve filtrede mevcut fakat ben onlara daha guzel guneslenebilecekleri bir oyun bahcesi yapmak istiyorum seffaf bir kabin yarisina kum digeri yarisina toprak ve cimen koymayi ortasinada mini havuz koymayi dusunuyorum antalyada yasiyorum ve gunesten daha cok yararlanmalarini istiyorum.tabiki uv lambasiyla gunes ayni degil.ne kadar dogru bunu yapmam. Gunde en azindan 2 saatlerini orada gecirseler hayir demezler diye dusunuyorum cunku disari cikma tirmanma ve gezme meraklisilar ..cok hareketliler canlari sikiliyor resmen. Kum toprak cim ne kadar dogru onlar icin bana fikir verebilirmisiniz.. tesekkurler

    YanıtlaSil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  40. Bu tür sorularınız forumlar da sorarsanız sizin için daha verimli olur.
    su ile toprağın yan yana gelmesi iyi fikir değil kısa sürede su çamurlanacak size baş edemeyeceğiniz işler çıkaracaktır.
    Google da "water turtle tank" yazarak görsellerden fikir alın. Yalnız şunu da unutmayın o gördükleriniz büyük emek ve maddiyat sonucu ortaya çıkmış paludariumlar , ve fotoğraflar herşey birbirine girmeden önce daha tertemizken çekiliyor.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba yolda yavru kablumbağa buldum.su yemek vs ihtiyacı almıyo.yavru diye doğaya bırakmak istemiyorum.yardımcı olurmusunz.tsekkürler.

    YanıtlaSil
  42. Nasıl bir yardım istiyorsunuz ?
    hem blog yazısında , hemde yukardaki diğer soruların cevapların da aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba benim kaplumbağam hava ısındığından dolayı dışarıda duruyordu su kaplumbağasıydı ve üstü açık fakat onun çıkması imkansız bir kapta duruyordu buralarda büyük kuşlar yok bir anda yok oldu ne olmuş olabilir yardım ederseniz çok sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  44. İşin doğrusu şu bulunduğumuz konum ve bu kadarcık bilgiyle size yardım edebilmem mümkün değil.. Ama umutsuz ve üzüntülü bir durumda olduğunuzun ve çaresizce bir yardım aradığınızın farkındayım.

    Kendi başına dışarı çıkamayacağı bir kap içerisinde olduğu bildiğim tek şey. Sadece sizinde ilk etapta hemen düşünebileceğiniz mantiki seçenekleri yeniden dile getirebilirim o kadar.

    Balkondaysa Karga , Martı yada ona ulaşabilecek , alıp götürebilecek yada mesela aşağıya atabilecek bir insan yada insan yavrusu. Bahçedeyse bunlara ilaveten kedi köpek ve gene bir insan türü almış olabilir.

    Bahçede kaybolduysa yürüyebileceği en son noktalara duvar diplerine iyice bakın.
    Kaplumbağa bakmanızı istemeyen bir ebeveyn işide olabilirmi acaba ?

    20 nisan tarihindeki mesajda bir kafe bahçesinde bulunmuş minik bir kaplumbağa vardı. O kaplumbağanın da bir karga yada martı tarafından oraya getirilmiş-düşürülmüş olabileceğini düşünüyordum...
    Sizinki o tür bir olaya benziyor...

    Kaplumbağa için üzüldüm..

    YanıtlaSil
  45. Merhaba benim evde beslediğim 2 tane kaplumbağam vardı suda yaşayanlar var ya onlardan 2 gün önce baktım küçük olan ters dönmüştü oldu sandim duzelttim hareketlendi yem verdik yedi sonrasında dün tekrar yem vermeye gittiğimde yine o ters dönmüştü ve bu sefer boynunun yarışı yoktu olmuştu tahminim diğeri yemiş nasıl oldu anlamadım öldüğünden emin olduğumda direk gomdum ama nasıl kaplumbağa diğerini yer anlamadım bu ölen diğeri bütün yemleri yediği için diğerinden biraz küçük kaldı ama 4 yıldır beraberlerdi

    YanıtlaSil
  46. Merhaba benim evde beslediğim 2 tane kaplumbağam vardı suda yaşayanlar var ya onlardan 2 gün önce baktım küçük olan ters dönmüştü oldu sandim duzelttim hareketlendi yem verdik yedi sonrasında dün tekrar yem vermeye gittiğimde yine o ters dönmüştü ve bu sefer boynunun yarışı yoktu olmuştu tahminim diğeri yemiş nasıl oldu anlamadım öldüğünden emin olduğumda direk gomdum ama nasıl kaplumbağa diğerini yer anlamadım bu ölen diğeri bütün yemleri yediği için diğerinden biraz küçük kaldı ama 4 yıldır beraberlerdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef bu turden saldırganlığa pek çok kez tanık olduk. Yıllar boyu birlikte büyüyen kaplumbağalar arasında bile çokça görülüyor. Dar alanlarda yaşamak zorunda kalan kaplumbağalar arasında bölge savunması diye düşünülüyor. Zayıf olanın kaçacak yeri yoksa sonuç vahim oluyor..Bazen karşı cinsler arasında cinsel amaçlı da olabilir..Forum hayatım boyunca çoğu kişiye 2ci bir kaplumbağa almayın bunlar arkadaş aramaz demiş ama sözümü dinletememişimdir.

      Bu saldırganlık doğada sanırım çok sık raslanılan bir durum değil , çünkü bu tür kaplumbağaları alt alta üstüste dinlenirken çok sıkça görüyoruz..

      Ölen kaplumbağanız için üzüldüm..

      Her zaman söylüyorum su kaplumbağaları evde beslenecek türden akvaryum canlısı değiller..

      Sil
  47. Merhaba geçen gün yolda bir araba kaplumbanin üzerinden geçmiş üst kabukları kırılmış elimizden geldiği kadar düzeltmeye çalışıp bantları yapıştırdik zor yürüyor başka ne yapabiliriz

    YanıtlaSil
  48. Emin olun bu konuda hiç bir tecrübem yada bilgim yok çünkü kabuğu kırık bir kaplumbağayı görmeyi dahi içim kaldırmıyor.
    Mesajı okuyunca içim cız etti emin olun.

    İlk günlerimde dahi tedavi konularına bilinçli olarak girmiyordum çünkü beni aşan ciddi bir konu.

    Hangi vilayettesiniz bilmiyorum ama varsa veterinerlik fakültesi yada belediyelerin yada hayvanat bahçelerinin yardımını araştırın çünkü konu sizin olanaklarınızıda aşar. Tecrübeli bilgili birileri lazım

    Tahmin ediyorum internette "tortoise shell repair" diye arama yapmışsınızdır..Bu şekilde ararsanız pek çok fotoğraf var.
    Bu işlerde yara ve kanama bölgeleri veterinerlerin kullandığı antibiotik li sprey yada merhemle dezenfekte edilir
    Düzgün kırılmış kabukların bir birine ayrılmamaları ve kaynamaları için genelde su bazlı epoxy ve kablo bantı kullanılıyor. Yapışkan bantlar çok dayanmaz gibi. Kabuk parçaları kablolar ve expoxy ile sıkıca sabitleniyor. Sonrada kaplumbağanın uzun süre gözaltında tutulması düzgün beslenmesi bakılması lazım.

    YanıtlaSil
  49. Merhaba bir kara kaplumbağam var. 9 yıldır birlikte yaşıyoruz. Ara sıra dışkısı bembeyaz çıkıyor sebebi nedir sizce. Meyve verdim 2 gün ondan olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba o gördüğünüz beyazlık konsantre ürik asit. Benim erkek kaplumbağamda arasıra az miktar yapar Dişide daha az görüyorum.
      Eğer normal dışkısınıda yapıyorsa ve o beyaz madde miktarı çok değilse bir sorun yok. Ama sadece ve büyük miktarda çok sık beyaz dışkı yapıyorsa sorun olabilir. Çünkü proteinli besinlerin sindirilmesinden kaynaklı bir atık madde..
      Meyve hangi meyve bilemiyorum arasıra olur ama çok abartılı vermeyin. Meyveden kaynaklı bir durum olduğunu sanmıyorum ama sulu meyve yemişse genelde o beyaz maddeyi sıvı ile birlikte dışarı attığı için olmuştur..
      Dışkısına dikkat edin çok sert yada çok yumuşaksa işte o beslenmede bir hata olduğuna ilk işarettir.

      Sil
  50. Abi bahce kaplumbagasi buldum beslicem ama hastaliklimidir?

    YanıtlaSil
  51. Kaplumbağayı besleyip (eğer yerse içerse tabi ama o şimdi korkuyor olmalı kolay kolay yemeyecektir ) çok kısa süre içinde bulduğun yere bırakmanı tavsiye ederim. Emin ol nasılsa bir gün hevesin geçecek ve sıkılıp onu başından atacaksın. Şu anda yaz başlamadı mevsim uygun bırakırsan iyi olur. Kış başlarken sakın bırakma ama..

    Üstünde kene olabilir ayrıca tüm kaplumbağa dışkılarında salmonella bakterisi vardır , ufak çocuklar yaşlılar ve hamile bayanlar gibi savunma mekanizması zayıf olan kişiler için büyük risk yaratabilir.

    YanıtlaSil
  52. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  53. Selamlar ben bugün bir kaplumbağa buldum (Kara Kaplumbağası)ve kabuğunun soyulmuş gibi oldugunu gördüm, hani kabuğundan biraz parça düşse beyaz tabaka kalır ya ondan işte beyaz tabakalar vardı korktum.Bizim Bahçemiz var çok güneş almıyor,onu buraya aldım acemi şekilde toparladım ve koydum her şeyini yarın yapacağım şuan uyuyor besledim ve uyuyor salatalık yedi.Bahçemiz büyük ama toprak az ama kış uykusunu geçirebilecek yeri var. Ve yeni gördüğüm bir şeyi söylemek istiyorum tepesi aynı deve gibi ortası biraz çökmüş ama sorun olmaz inşallah neler yapabilirim ve Bu sırtındaki beyaz tabaka hakkında bilgi verirseniz çok mutlu olurum.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  54. Merhaba

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3602190/Fancy-shell-fie-Turtle-receives-custom-3D-prosthetic-covering-replace-armour-burnt-bush-fire.html

    şu linkteki duruma benziyormu..Bu adamlar 3D printerle kabuğu kırılmış kaplumbağaya yeni kabuk yapıyorlar..
    Elimde görüntü olmadığı için sizdeki hasarlı Kaplumbağayı hayal meyal göz önüme getirmeye çalışıp kabuğu bir şekilde hasar görmüş ve kırılıp bir kısmı dökülmüş diye düşünüyorum. Birisi tam ortadan sert birşeyle vurmuşta olabilir, yada evde yalan yanlış bakıp kabukta sorun çıkınca sokağa atmışta olabilir....Her zaman söylüyorum bu tür sağlık konuları beni aşan konular. Bilinçli olarak blog da sağlık konularına girmedim. Tecrübem ve bilgim yok. Yalan yanlış birşeyler yazmak istemiyorum. Kaplumbağam bir ara hastalanmıştı gittiğim hiç bir veteriner tedaviyi kabul etmedi çünkü onlarda bilmiyorlardı..

    İstanbul içindeyseniz Avcılardaki veterinerlik fakültesine götürün yada fakülteden sürüngenlerle ilgilenen birisinden telefonla yardım almaya çalışın.

    YanıtlaSil
  55. Balıkesir Bandırma içindeyim burada da veterinerlerimiz var eski köpeğimi götürdüğüm bir veteriner vardı oraya götürebilirim ve ben bu kaplumbağayı arkadaşlarımla yürüyüş yaparken ağaçlık ve bol çimenlik ortamda gördüm.Bugün Güneşlendirdim ortamını tanıttım.Güneş Ve Gölge gören yerleri de var güzel bir ortam planlıyorum çalışmam bitince size fotoğrafını atabilirim iyi günler.

    YanıtlaSil
  56. ve sizin verdiğiniz siteye girip baktım. benimki kırılmamış ama soyulmuş gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef veterinerler bilmiyor. Benim götürdüklerim dürüsttü , bilmiyoruz dediler saygı duydum. Neyseki benim kaplumbağam düzeldi. Şimdide doymak bilmiyor

      Kırık yoksa ve sadece soyulmuş diyorsanız düşündüğümden daha iyi durumda demektir. Ortadan basık deyince ben darbe yemiş olabilir diye düşünmüştüm.
      Kötü ve yanlış bakım sonucu kalsiyum protein dengesi bozulmuşsa kabukta piramitleşme ve bozulma olur. Kabuk biçimi kıvrılmış yada eğri büğrü ise bu olmuş olabilir. Bazen de kısmide olsa kabuğun bir yeri yanabiliyor. Sonuç olarak kötü birşey olmuş kabuk dökülmüş.

      Bahçedeyse karahindiba bulun sağdan soldan şimdilerde heryerde kolayca bulunurlar. Hatta o beyaz uçuşan tohumlarını ilerki zamanlar için saksıya , yoğurt kabına filan serpin.. Tohumları güçlü fideleri arsızdır , taş duvarda bile çıkar. sonra onları bahçeye eker , kaplumbağanın kendi kendine en yararlı bir biçimde beslemesini sağlarsınız.
      Biraz kalsiyum almalı güneş görmeli ama güneşte durmaya zorlamayın aşırı sıcak kaplumbağaların en korktuğu tehlikelerden biri.. Ağız yolu ilede aşırıya kaçmadan D3 katkısı verilebilir. Doğru beslenme ile kalsiyum metabolizması , dolayısıyla kemik+ kabuk yapısı güçlenecektir ..

      Ona yardımcı olduğunuz , boşvermediğiniz için içten teşekkür ederim.

      Kolay Gelsin..

      Sil
    2. Cevaplarınız için ben teşekkür ederim.Aslında güneşte durmaya zorlamıyorum istediği gibi geziyor her şey için teşekkürler hayırlı ramazanlar

      Sil
  57. Merhaba...bende de 2010 Mart ayından beri kara kaplumbağası var.kış uykusuna yatıyor. Büyükçe toprak ve bir bolumunde ceviz büyüklüğünde cakillar olan kabı var.çay tabağı benzeri bir kapta suyu.marul,roka salatalık ,domates,taze fasulye ve çilek seviyor.yeşillikler islatarak veriyorum.hergün de karahindiba topluyoruz. Arada pikniğe giderken götürürüm .Mayıs ayından itibaren agustos sonuna kadar (hava durumuna gore) terasta serbestçe gezer.Bolca çiçek saksısi olduğundan gece aralarında saklanıp uyur.keyfi yerinde anlayacağınız. Ailemin bir parçası .10 aylık da kedimiz var .kedimiz ona pek meraklı ama Muhittin (adını oğlum verdi)pas vermiyor.Bir yorumunuzu diskisinda Salmonella dan bahsetmissiniz.bu durum beni endişelendirdi.kedinin veteriner kontrolünde. Muhittin için bu duruma önlem amaçlı öneriniz var mi?teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  58. Merhaba.
    Sağlık konularına çok fazla girmiyorum çünkü bu ciddi bir konu. Sağdan soldan okuduğum bilgileri , doğrumudur yanlışmıdır süzebilecek sağlık yada veterinerlik eğitimim olmadığı için yalan yanlış şeyler yazmak istemiyorum. Vikipediden birşeyler okuyup zatürre tedavisine öğüt vermek gibi birşey olur.

    Ama kabaca bildiklerim şunlar... Lütfen bu bilgilerle yetinmeyin..
    Salmonella bakterisi kara ve su kaplumbağaları dışkısında doğal olarak vardır ve herhangi bir canlıdan herhangi bir canlıya geçebilir. Bu sebepten kediniz köpeğiniz kuşunuz biryerden salmonella kapabilir, vede başkalarına yayabilir..Bu ihtimal var.
    Ama... kaplumbağadan kediye kolayca bulaşırmı o konuda tam bir bilgim yok. Bu konuda bugüne kadar bir uyarıyla karşılaşmadım..

    Şu ana dek kedinize birşey olmamışsa endişelenmeyin derim. Kedinizin Muhittinden salmonella kapması için kaplumbağa dışkısına bulaşmış bişi yemesi lazım. O da zaten bunu yapmaz..Bunun dışında başka çiğ gıdalardanda salmonella kapabilme riski her zaman var..
    Sonuçta salmonella bakterisinin etkisi , bağışıklık sistemi ile de alakalı bir durum.. Belki geçiyordur ama kediniz iç savunmasıyla soruna yol açmadan kolayca onu halledebiliyordur.

    Yetişkin insanlara da çok kolayca geçemiyor mesela ama bulaşabilme ihtimali düşükte olsa her zaman var. Bağışıklık sistemi zayıfsa , yeteri kadar gelişmemişse çok yaşlılar , hamile bayanlar 5 yaş altı ufak çocuklar gibi , işte o zaman soruna yol açabilir.

    Esas tehlikeli olan kendi lağımlarında yaşayan su kaplumbağaları. Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA su kaplumbağaları için uyarı yayınlamış ve yasaklamıştır. Kara kaplumbağaları için bu konuda ikazda bulunmadı yada yasak getirmedi... Dünya genelinde Kara kaplumbağaları için salmonella konusunda bilgilendirme amaçlı genel uyarı var ama çok ciddi bir tehlike uyarısı yok.

    Oğlunuz kaç yaşında bilmiyorum ama mesela 5 ten küçükse tedbir olarak dikkatli olun , büyükse ve örneğin kaplumbağa dışkısına temas ederse ellerini sabunla yıkaması yeterli. Sonuçta işin gerçeği her yer , dokunduklarımız , yediklerimiz içtiklerimiz envai çeşit bakteri ile dolu. Haberimiz olmadan çoğunu savuşturuyoruz. Zaten çok steril yaşamaya çalışmak sağlık açısından çok iyi birşey değil..

    Galiba kafa karıştırdım ama özet olarak evet salmonella bakterisi vardır ama endişelenmeyin.. Bana göre büyük bir risk yok.

    Muhittin bildiği gibi balkonda gezsin tozsun yaşasın.

    Benimkilerde aynen muhittin gibi balkonda illa dar yerlere saksı aralarına gireceğim diye itişip kakışıp birşeyleri devirirler..
    İyi günler.

    YanıtlaSil
  59. Teşekkürler ilginiz ve bilginiz için. ..

    YanıtlaSil
  60. Merhaba
    Biz ablamla bakkala giderken kardedeşim yolun ortasında bir kablunbağ yördü ve onu evimize aldık kaplumbağa çok mutsus ona maydonoz verdik mutlu olması için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  61. Yanıtlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  62. Yukardaki blog yazısı ve altındaki diğer sorular ve yorumlarda zaten neler yapılması gerektiği yazıyor..Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmaya gerek yok.
    Kaplumbağa buldum ne yapayım dediğiniz zaman 3-5 cümlelik cevapla olmaz zaten...

    O evcil bir hayvan değil ama kaderine mahkum bir canlı elinden birşey gelmez. Ne olduğunu anlamasada bizim gibi en vahşi canlılar arasında kendi bildiğince var olmaya , çaresizce yaşamaya çalışıyor.

    Nerde buldunuz bilmiyorum hangi vilayettesiniz, ormana yakınmı, bahçeniz varmı , eviniz uygunmu hiç birşey bilmiyorum ama onu uygun bir yerde yoldan trafikten insanlardan uzak yeşillik bir yerde mümkünse ormanın içlerinde doğaya salın. Yok eğer salmayacağım bakacağım diyorsanız ona yukarda yazdığım biçim yuva yapmanız (kapalı bölümü , gezme alanı , ısınma lambası )ve yazdığım biçimde doğru beslemeniz lazım.. Ama sakin durmayacaktır.. Nasılsa hevesiniz geçince sıkılıp bir gün onu bırakmak isteyeceksiniz. Bence bu yuzden uygun bir yerde hemen şimdi bırakın. Ufak bir ihtimal kurtulabilir , belki bir süre yaşayabilir.
    Bu tür sorulara zor cevap yazıyorum bırakın desem içim rahat değil , şu şekilde yaparak evde bakın desem , hiç rahat değil. Ama en doğrusu ait oldukları doğada yaşamaları ve bizim tarafımızdan o doğa içinde korunmaları...

    YanıtlaSil
  63. Merhabalar benim bir kara kaplumbağam var evde besliyorum ve bide balkonumuz var güneş alıyor hiç dışarı çıkıp güneşlenmiyor hep uyuyor acikdiginda ise veriyoruz güneş almaması onun için bir sıkıntı olurmu

    YanıtlaSil
  64. Selam
    Hiç güneş almaması ilerde sorun yaratır kabuk deformasyonu ve iskelet bozukluğuna yol açar mesela kabuğu kıvrılmaya yamulmaya başlar. Bu bozulma durdurulabilir ama geri düzelmesi mümkün değildir.Hiç başlamaması lazım.

    Bizim doğamızdaki Karakaplumbağaları aşırı yoğunluktaki öğlen güneşinde pek dolaşmazlar çünkü bu onların kabuklarının altında başedemeyecekleri bir ısı yaratır. Kolayca serinleyemedikleri için bu durum çok tehlikeli ve ölümcüldür. Evet aşırı güneşten kaçarlar ama diğer yandan güneş ışığı alması onun yararına, yemeklerini sabah ve akşam güneşinde verin bu sayede az az bir miktar güneş ışığı alır. Ama asla onu kutu içinde filan kaçamayacağı biçimde güneşe bırakıp gitmeyin.

    Eğer bu yapılamıyorsa veya yetersiz geliyorsa ağızdan D3 vitamini takviyesi yapmalısınız. D3 ve mineral katkılı otçul kaplumbağa yemleri ile onu destekleyin (etçil yem olmamasına dikkat edin)Yada gıdalarına haftada 1 damla devit3 damlatın.Gıda yolu ile Kalsiyum almasınıda sağlayın tek başına D3 işe yaramaz.

    YanıtlaSil
  65. Merhabalar geçen hafta Erikliye tatile gittik ve yanındaki sazlıktan adamlar kaplumbağa bulmuşlar alacaklarını söyleyince almak istedim fakat İstanbula geldik nasıl bakmam gerektiğini bilmiyorum ve doğaya bırakmamakla kötü mü ettim ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ,
      Keşke hiç almasaydınız. Bulduğunuz ortamda başkalarından koruyup sonrada orada geri bıraksaydınız keşke.
      Aldığınız yere geri götürüp doğaya salmanız en doğru iş olur ama artık zor gözüküyor. Bildiği ve yaşadığı bölge orasıydı..
      Onu evde bir kutu içinde olumsuz koşullarda yaşamaya mahkum etmeyin. İşin en doğrusu bu..

      Bahçeniz yoksa ona bakma isteğiniz ve sevginiz çok fazla sürmeyecek kısa bir zaman içinde bitip tükenecektir. Emin olun böyle olacak.

      Ama artık aldım , nasıl bakacağım diyorsanız yukardaki blog yazısı ve altındaki diğer sorulara verilen cevapları okuyun lütfen..
      O yazılanlar bile özetin özetidir , tümünü yazmak mümkün değil.

      Sil
  66. Merhaba ben bir kaplumbağa buldum arabalar çok olduğundan korktum ve kaplumbağayı bizim bahçeye getirdim kabuğu bir avuctan daha büyük gerçekten sanırım bizim bahçeyi çok seviyo ona marul kıvırcık asma yaprağı karahindiba yaprağı felan veriyorum ama kış uykusu nasıl olcak bilmiyorum beni bilgilendirirmisiniz birde internette çok görüyorum çilek ve karpuz vermek doğru mu bide nasıl temizliği yapılır yada yapılmalı mi yikamali miyim kaplumbagi şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  67. Merhaba

    Abartıya kaçmadan verebilirsiniz biraz şeker içerselerde sonuçta gıdalarını çeşitlendirmek vitamin ve mineral bakımından iyi olur. Narenciye vermeyin.

    Ara sıra ılık su dolu bir kaba koyarak banyo yaptırın burnuna su kaçmayacak şekilde kabuğuna üstten su dökerek yıkayabilirsiniz. Ben alt kabuklarınında arasıra süngerle temizliyorum.
    Kış uykusuna gelince ; havalar serinleyince bahçede kazabileceği nispeten yumuşak bir köşe varsa orayı kazarak içine girecek ve kendi başının çaresine bakacak. Yeterki hareketlerini kısıtlamayalım o doğru yeri bulur işin doğrusunu yapar..Takip edip nereye yuva yaptığını bulabilirseniz o bölgeyi koruma altına alın.İmkan varsa üzerine biraz ot saman yaprak filan gibi örtücü bir katman koyabilirsiniz. Çünkü bahçe bile olsa , sınırlı bir alan olduğu için onun hareket alanını ve yuva için daha uygun bir bölge bulabilme olanağını kısıtlayacaktır.
    Onun adına , bahçeniz olmasına sevindim , ev içinde bakımı önermiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vede bizim bahçede kurumuş yaprakların çok olduğu bir köşe var sürekli orda uyuyor nedenini bilmiyorum ama sürekli onu orda uyurken görüyorum

      Sil
  68. Merhabalar, yaklaşık 5 gün önce yavru orta boylarda bir kaplumbağa bulduk. Muhtemelen daha küçük. Eve getirdik bahçede bakarız diye ama benim aşırı sevgimden dolayı sanrım onu bahçeye salamıcam. Öyleki iki gecedir yanıma alıp yatıyorum. Ve bir şeyler yerken onu hiç görmedim su içerkende. Sürekli mümkün olduğunca uyuyor. Yorumları okudum belki bir cevap bulabilirim diye ama emin olamadım. Sormak istediğim, yemek yememesi normal mi? Kış uykusuna hazırlanıyor olabilir mi? Ve ona kutu içinde ev yaptım, yatağımın altında duruyor, kutunun içinde polarda var :) o şekilde kış uykusuna yatabilir mi?

    YanıtlaSil
  69. Merhaba
    Benim anladığım yemese ve yürümese bile az biraz kıpırdıyor.. Havalar serinledi , bünyesi kış uykusuna girme aşamasında olabilir. Ama onu hangi durumda buldunuz bilemiyorum. Ortalık yerde kış uykusuna girmez , bir köşede yeri kazar kendine yer hazırlar filan... Ama birisi onu bünyesi yavaşlamışken yere atıp gittiyse bu biçimde ortada kalmış da olabilir.. Olayların daha öncesini bilmeden yorumlamam zor..
    Evde kış uykusu biraz çetrefilli bir konu, profesyonellerce kaplumbağanın boyu yaşı kilosu ölçülerek uygunsa izin verilmesi, aksi takdirde izin verilmemesi önerilen birşey.

    Ev ortamında ısı 15 derece den yüksek olacağı için (kalorifer olayını da düşünürsek gece soğuyacak gündüz ısınacak) sağlıklı bir biçimde kış uykusuna girmesi zor olacaktır. Tortoise trust ideal kış uykusu derecesini minimum 0 - maksimum 10 derece olarak vermiş. Bu yüzden onu kutuyla balkona serin bir yere koyun. Kutunun altına üstüne top top yapılmış gazete kağıdı filan koyarak kabaca örtücü bir ortam kazırlayın. Her ne kadar kış uykusuna girselerde aşırı soğuklarda açıkta kalıp donmaya karşı korunmalarıda lazım. Bilinenin aksine kaplumbağalar kış uykusu esnasında donabiliyorlar. Gazete kağıtları onu bu durumdan koruyacaktır. Bazı kişiler iç içe büyüklü küçüklü 2 kutu kullanıyor ve 2 kutu arasınada top top yapılmış gazete kağıdı koyuyor. Hava girmesi için kutuya birkaç delik açın oksijenden tamamen izole olmasın.Kış uykusuna girdiğine emin olunca kutu üstünü kapatın ve balkonun ıslanmıyacak bir köşede bırakın.
    Kerataya bol şans ve baharda görüşmek üzere iyi bir hibernasyon diliyorum.
    Kaplumbağaya yardımcı olduğunuz için size teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
  70. Merhaba,

    Yaklaşık 4,5 yıldır baktığımız ve şimdi yaklaşık 12 cm olan kara kaplumbağamız bugüne kadar kış aylarında hiç uyumadı. Ancak bugün aniden kutusunda hiç hareket etmediğini gördük. Yaklaşık 5-6 gündür de neredeyse hiç yemek yemiyor. Şimdiye kadar hiç uyumayan kaplumbağamız bu yıl aniden uyumuş olabilir mi? Kafası ve kolları yarım dışarıda. Gözleri ise kapalı. Şu an vücut ısısı soğuk değil. Bulunduğu ortam da hiçbir zaman çok soğuk olmadı. Ufak yaşlarda uyumasın diye onu kaloriferin yanında kutusunda tutuyorduk. Uyumuş olabilir mi? Eğer uyuduysa ne yapmamız lazım? Uyumasına izin mi verelim ve nasıl bir sıcaklık ve ortamda uyutalım? Ya da uyandırmaya mı çalışalım? Acil yardımcı olabilirseniz çok seviniriz... Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba..
      Tahmin edersiniz ki uzaktan bişeyler söylemek zor. Okuduklarım çok belirgin bir durum işareti vermedi. Zaten benim kış uykusu tecrübem sadece teorik , benimkiler hiç uyumadılar. Vücudu çok soğuk değil dediniz bu beni pirelendiriyor açıkçası. Ortam ev ortamıysa çok serin değilse genelde kış uykusuna girmezler , ama birde hesap edilmesi gereken gece soğukluğu da var..

      Belli belirsizde olsa nefes alıp veriyorsa , ayakları nefes aldığını gösteren ufak içeri dışarı ufak hareketler yapıyorsa kış uykusu değildir , hastadır. Ama hastaysa az da olsa hareket eder , gözlerini bazen az biraz açar filan. Tüm bunları düşününce okuduklarıma pek uymasa da genede kış uykusu ihtimali daha fazla geliyor bana , ama bilemiyorum. Birazda umut ediyorum galiba..
      Lamba altında yada ılık suda bekleterek onu bir miktar ısıtabilirsiniz , ama çok fazla değil , aşırı ısınma olmasın.
      Uyanmıyorsa kıpırdamıyorsa ölmüş bile olabilir. Çevrenizde tecrübeli bir veteriner bulup danışın. Gerçi genelde veterinerler kaplumbağadan anlamıyorlar ve veterinerlik fakültelerine yönlendiriyorlar.

      Kolay gelsin.

      Sil
  71. Merhaba,

    Nazik ilginiz için çok çok teşekkür ederim. Elbette uzaktan yorum yapmanız çok zor, haklısınız. Ancak değerlei tecrübelerine dayanarak size bir konuyu daha sormak isterim: Kaplumbağamızın başı ve kolları tamamıyle içeride değil, yarım dışarıda. Bu hayatta veya ölü olduğuna dair bir işaret olabilir mi? Bir de uyuyorsa da uyandırmamızda sakınca olur mu? tekrar çok çok teşekkür eder, iyi günler dilerim...

    YanıtlaSil
  72. Çok net bir ip ucu sayılmaz ama kış uykusunda ayaklar dışarda olur içerde çekili kalmaz. Maelesef aynı biçimde ölmüş isede dışarıda olur..Uyuyorsa yada korkmuşsa içeri çekili olabilir.
    Isıtarak uyandırmaya çalışmayı deneyin. Bir sorun yaratmaz..
    Eğer uyanmazsa , ölmüş diye hemen derine gömmeyin Balkonda yada serin ortamda ıslanmayacak bir bir yerde bir kutu içine gazete kağıtlarını top top yaparak doldurun ve kaplumbağayı içine koyarak birkaç gün daha bekleyin. Ölmüşse koku ve bozulma başlayacaktır. Eğer bozulma yoksa kış uykusundadır.
    Kış uykusu durumu ölüme çok benzer bir bakışta kolay kolay anlayamazsınız. Kaplumbağada farkedilebilen bir nefes alışı gözükmez, kıpırtı olmaz..
    Kış uykusunda olmasını 2 ay içinde ayaklanmasını diliyorum...

    YanıtlaSil
  73. Merhabalar,

    Ne yazık ki Tommy'miz ölmüş. Karnından hafif kan geldi ve karnı yumuşamış. Veterinere götürdük, veteriner de kanlı iltihap dedi ve sanırım karın dokusu da bu nedenle yumuşamış. Karnının bu kadar yumuşaması bizi de çok şaşırttı.
    Ne kadar üzüldüğümüzü anlatmayız. Sizin de nazik ilginize tekrar tekrar çok teşekkür ederim. Sevgiyle kalın...


    YanıtlaSil
  74. Başınız sağolsun..
    Bende çok üzüldüm. Ama hayat böyle bir gün biten birşey. Yaşam kimseye acımadan aldırmadan devam edecek.
    Tommy nin gökyüzündeki karahindiba çayırlarında özgürce dolaştığını hayal ediyorum.
    Yazınızı okuduktan sonra gidip kendi kaplumbağalarıma baktım. Onları eve almakla doğrumu yaptım , satışta oldukları kafeste kalsalardı ,yürüyüp gitseydim şu an nerde olurlardı acaba. Ya da bir yerlerde olurlarmıydı diye düşündüm bir an.

    Bende size çok teşekkür ederim ,sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  75. Sevgili Frozen,
    Yazınız bize o kadar iyi geldi ki... Tekrar binlerce teşekkürler:) Ve eminiz ki sizin sevgili Kapluşlar emin ellerde....
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  76. Merhabalar benim yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 10 yıla yakındır 2 kaplumbağam var. büyüdükçe bakımları zorlaştığı gibi bide akvaryumlarını taşıyamaz oldum. En son da akvaryumları kırılınca pes ettim. Sürekli sularını değiştirmek gerekiyor motorda yetmiyor ve gücüm yok. Onların iyiliğini istiyorum ama nereye bırakmam gerektiği hakkında hiç bi fikrim yok. Doğal döngüyü bozmadan onları nereye bırakabilirim. Lütfen bilginiz varsa yardımcı olur musunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Haklısınız zaten bakmaya devam etmeniz çok zor olurdu. Su kaplumbağaları bakımı kara kaplumbağalarından zordur. Hayatınızdan büyük bir zaman dilimini sürekli onlara harcamak zorundasınız. Tüm forum hayatımca papağan gibi "Almayın akvaryum yaşamına uygun canlılar değildir.. Zaten çok sevseniz bile bir gün okul , iş , evlilik , taşınma , çoluk çocuk durumları olacak , yaşamınız değişecek artık onlara istesenizde ayıracak vakit bulamayacaksınız" diye uyarmıştım herkesi..

      Su Kaplumbağalarınız eğer kırmızı yanaksa nereye bırakırsanız bırakın eğer yaşarlarsa ( bir kısmı atıldıkları sularda bunu başarıyor) doğal dengeyi mutlaka bozacaklardır. Onlar Amerika Birleşik Devletlerinin güneyinden Mississippi nehri civarlarından dağıldılar dünyaya , bu toprakların yada avrupa kıtasının canlısı değiller. Bu yüzden istilacı tür olarak kabul edilip AB ye ithal edilmeleri yasaklandı. En son Türkiye de yasakladı.
      Bir akarsuya salmak yerine , bir yerlere vermeyi deneyin , bazı otel , avm yada su parkı gibi yerler dekorasyon amaçlı büyük su kaplumbağalarını alıyorlar , bu konuyu pet shoplara bir danışın. Örneğin Antalyadaki ekopark bir arkadaşımın kırmızı yanak kaplumbağalarını çok seneler önce almıştı.

      Ama eğer su kaplumbağalarınız bizim yerli su kaplumbağalarından ise ( benekli yada çizgili su kaplumbağası ) ve eğer İstanbuldaysanız Çorlu taraflarında bunların yaşadığı dereler var.
      Çokta fazla bilmiyorum bu konuyu aslında. 7-8 senedir bu konuların dışındayım artık.Kayda değer bir yardımım olamayacak malesef.

      Sil
  77. dostum selamlar.bundan yaklaşık 2 ay önce mağazaya gelen bi müşteri çantasından çıkarttığı kara kaplumbağasını bize bırakıp gitti. fethiyede olsam uygun bi ortam bulup salmayı düşünürdüm fakat istanbulda hatta esenyurtta olunca işler karıştı. yine doğal ortamına bırakmayı istedim fakat kış bastı ve o soğukta bırakmanın mantıksız olacağını düşündüm. şuan çok sıkıntımız var, başına bi iş gelse kahrolurum ve anladığım kadarıyla bilgilisin. bana bi destek at kardeşim, mail bekliyorum bednam.iletisim@gmail.com

    YanıtlaSil
  78. Merhaba.
    Maile gerek yok , bir iki sorunuz varsa buradan sorabilirsiniz. Eğer bilgim varsa cevap veririm.
    Ama ne yapmam lazım hepsini anlatın derseniz artık ona cevap veremiyorum , blogta veya bu başlık altındaki soru cevaplarda , gereken bilgiler zaten var , onları okumalısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana yardımcı olurmusunuz benimde kaplumbagam var ama hic bir sey yemiyor cok mutsuz gozukyor sadece yatiyor

      Sil
  79. Ya ben kaplumbaga buldum aldim ve besliyorum kara kaplumbaga si ama hiç bir şey yemiyor çok mutsuz sadece uyuyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  80. Biraz geç cevap oldu ama...
    nerde nasıl bakıyorsunuz ortam ısısı kaç derece bilmiyorum ama onu biraz ısıtın bu havalar onlar için soğuk. Bir ısınma lambası olması lazım. 40-60 watt softone bir lamba 15 -20 cm mesafeden kaplumbağanız için yeterli gelecektir. Ama aşırı ısınmasın kutu içinde lamba altında bırakıp gitmeyin yoksa aşırı sıcaktan da ölebilir.

    YanıtlaSil
  81. Merhabalar, yol kenarında kabuğu yaralanmış ve parçalanmış halde bir kaplumbağa buldum. Şu an veteriner kontrolü altında tedavi ediliyor. Omuriliği de zedelendiği için, arka ayakları tutmuyor. Veteriner, normal olarak hareket edebilmesi için ümidimiz olduğunu söyledi. Umarım iyileşecek. İyileşene ve doğasına dönmeye hazır olana kadar benimle birlikte. Blog da belirttiğiniz şekilde bir ortam hazırlayacağım . Fakat, yaralı bir kaplumbağa olduğu için, bunlar dışında neler yapabilirim nelere dikkat etmem lazım. Yardım ederseniz sevinirim.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Yaralı yada kabuğu kırık kaplumbağalar konusunda hiç bir tecrübem yok. Bilinçli olarak blogda tedavi konularına girmedim zaten. Beni aşan bir konu , tedavi sonrası içinse sadece mantık çerçevesinde konuşabilirim onuda zaten sizde kendi mantığınızla halledebilirsiniz.
      Genede yazayım , hareket etmekte kısıtlı ise güneşte yada lamba altında durağan kalarak aşırı ısınmamasına dar bir yerde sıkışmamasına dikkat edin. Bunlar dar yerleri zorlamayı severler pek temkinli değiller. Düşerim yada sıkışırım diye bir endişeleri hiç yok..Ön ayakları çalışıyorsa sürekli kendini sürükleyerekte olsa bir yerlere gitmeye , kutudan çıkmaya çalışacağını tahmin ediyorum bu yuzden evde gece ses yapabilir buda bir süre sonra sinir bozabilir hazır olun.. kalsiyum ve d3 katkısını veteriner size zaten söyleyecektir , tabi yardım edeyim derken doz olarak aşırıya kaçmamak lazım. Peki Doz nedir derseniz emin olun miktar olarak bende bilmiyorum. Zaten kuru mamalarında bir miktar d3 ve kalsiyum var , D3 haftada 1-2 damla olabilir. İlk günlerimde kış ayları olduğu için ben fazlaca verirdim ama bir sıkıntıda yaşamadım gerçi. Şimdi o kadar çok vermiyorum.
      Kısa sürede yürümesini , iyileşmesini ve doğaya dönmesini diliyorum , en iyi dileklerim onun için, ama biliyorum ki doğaya dönebilse de hayat onun için zor geçecek.
      Onun adına size teşekkür ederim , kolay gelsin sağlıcakla kalın.

      Sil
  82. bahçemizde 3 kaplumbağa var 2 senedir bakıyoruz. 19 mayısta biri yumurtladı ve gömdü .Bu yeri koruyoruz.Ancak ne zaman yumurtadan yavru çıkar birde yavru çıkınca ne yapmalıyım.Bahçemizdeki yaşam alanı yaklaşık 5 metreya 3 metre bu alan yaterli mi.

    YanıtlaSil
  83. Kuluçka süresi Akdeniz kaplumbağalarında ortalama 60-70 gündür , süre sıcaklığa göre değişebilir. Daha sıcak ortamlarda kısalabilir ,serin iklimlerde uzayabilir.
    Yumurtlama gerçekleşmiş olsa bile her yumurta döllenmiş olmaz. Döllenme olup olmadığı süre bitiminde anlaşılacak.
    Bahçenin büyüklüğü kadar bitki örtüsüde önemli. Eğer yavrular çıkarsa kaç yavru olacak bilemiyorum ama tüm bireylere yetecek miktarda yiyebilecekleri bitkiler olmalı.Biraz Kara hindiba filan ekin..3 kaplumbağa yıllardır o ortamda yaşadığına göre yavrularda başlarının çaresine bakabilir diye düşünüyorum.. Çok fazla müdahale etmeye gerek kalmayacaktır. Yavrular etrafta dolaşmaya başlayınca kalsiyum katkılı mama ile desteklersiniz. Sonrada sayıya göre bazılarını doğaya salmanız gerekecektir. 15 m2 bahçede örneğin 10 kaplumbağa zor olur.

    YanıtlaSil
  84. Merhaba..Benim geniş bi bahçem var acaba kara kaplumbağasını dışarda bahçemde besleyebilir miyim? 12 ay dışarda yaşayabilir mi? Benim ne kadar müdahalem olmalı? Yani kendi kendine bahçedeki bitkilerle yaşayabilir mi


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba..
      Teorik olarak evet pratik olarak bahçeye göre değişir. Bahçe denildiği zaman kısıtlı bir alan demektir , buda beni hep rahatsız eder.

      Bitki örtüsü uygunmu , yiyebileceği , onun için yararlı bitkiler mi , yuva yapabileceği uygun bir yer varmı bilemiyorum. Örneğin kıvırcık yer , karnı doyar , ama ona yararlımı , %80 hayır..Çünkü kalsiyum oranı çok düşük.

      12 ay dışarda yaşar tabiki , sonbaharda kışa doğru uygun bir yeri kazacak toprağın altında kış uykusuna yatacak baharda yeniden ortaya çıkacak...

      Sil
    2. Bahçe 300 metrekare civarında full toprak kendine yuva yapabileceği bir sürü yer olacak. Onun ihtiyacı olan bitkileri etrafa mı ekmeliyim, yapabilirim çünkü, yoksa direk ben mi beslemeliyim? Ben besleyebilirim tabi ki ama kendi kendine beslenmesi onun için daha mı iyi acaba diye soruyorum yani

      Sil
    3. kendi beslenmesi daha yararlı olur ama ona uygun bitkiler olmalı. Bu yuzden ekin..Kendi başına beslensede çeşitli bitkiler ve yemlerle ona az az destek olun.

      Sil
  85. Bende küçük kara kaplumbağası istiyorum bende 2 tane var alanlarıda 6metreye 2 metre küçük bulan bana WhatsApp tan ulaşsın 05511049690

    YanıtlaSil
  86. Merhaba. Benim çocuklarıma dedesi bir kara kaplumbağası getirdi. Çok minik. Ona, büyük bir çekemece ile yaşam alanı yaptık. Taze otlar ve toprakla zeminini de yaptık. 2 ay kadar kendisine baktık ama bu gün hiç hareket etmiyor. Her yolu denedik ama yine hareket yok. Ne yapacağımızı bilemedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bir süredir bir çok problemden dolayı blogla ilgilenmedim kusura bakmayın...

      Sil
  87. Birgün ormanlık alanda gezerken yumurta buldum öncesinde sert yagan yagmur sel etkisiyle yumur6lar dagitmis sanirim 1 tanesini aldim evde getirdim o yumurtaya nasil bakarm detayli anlatirmisiniz yumurta saglam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bir üstteki mesajda yazdığım gibi bir süre ilgilenmedim kusura bakmayın. Yumurta bakımı konusunda direk tecrübem yok . Ayrıca kaplumbağa konusunda epey bir yıldır hiç araştırma yapmadım. Şu an sadece kaplumbağalarıma bakıyorum o kadar..bazı konuları artık unutmaya başladım bile diyebilirim. Yumurta konusunda aklımda kalan duruş biçimi değiştirilmeyecek yani alt hep alt üst hep üst olacak. Ne çok nemli nede çok kurak ortam olmayacak . Çok kesin bir kural olmamakla birlikte diğer sürüngenler gibi kuluçka ortam ısısı 31 den fazlaysa cinsiyet daha ziyade dişi 29-30 altındaysa yavru kaplumbağaların daha ziyade erkek olduğu söylenir..

      Sil
  88. Merabalar, bir yazıda genç kaplumbağaların bi sure %40 protein %60 bitkisel ağırlıklı beslenmeleri gerektiğini okumuştum. Genç kaplumbağa demek için kaç yaşında olmaları gerekir? Bu uygulamayı doğru buluyor musunuz? Kaplumbagalarin üriner sistemlerine proteinin zarar verebileceğini söylemişsiniz, bu tahmini ne kadar surede gerçekleşir, bir bilginiz var mi?
    Bizim de yumurtadan çıktığı andan beri bahçemizde kendisine ait alanda bakmakta olduğumuz bir kara kaplumbağamiz var, simdi yaklaşık 5 yaşında. Çok şükür bir sıkıntı yaşamadık, ancak baslarda çeşitli fikir danışmanları sayesinde biz de bu tur bir beslenme uygulamıştık. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum, cevabinizi bekliyor olacağım.
    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  89. Kişisel olarak bu türden oranlara sıcak bakmıyorum bunlar bilgi olarak söylenir , bende fikir olması açısından yazabilirim ama doğada kaplumbağa beslenirken yüzde hesabı yapmaz. Yararlı besinler neyse onları yesin yeter.
    Ayrıca su ve kara kaplumbağaları bilgileri genelde hep karıştırılır biraz oradan biraz buradan bilgiler karman çorman ortaya yazılır. Sanırım bu 40-60 oranı su kaplumbağası konusunda yazılmış bir bilgiydi...

    Kara kaplumbağaları direk olarak hayvansal protein almayacak kesin kural budur. Fosforu yüksek besinler yada , oxalik asit içeren besin almayacak. Peki alırsa ne olur... alırsa hemen şak diye ölmez tabiki , ama şu kadar süreç bu kadar süreç diye bir şey olamaz. Bizim sigara içmemiz gibi , yararı yok zararı var ama bazılarımız sever içer vede yaşar..Yaptıklarımız bizi nasıl etkiler , sağlığımızı ne kadar bozar pek bilmeyiz..Tıpkı insanlar gibi her kaplumbağanın sağlığı , direnci , dayanıklılığı farklı olabilir. Aynı tür kaplumbağalardan birisi 25 yıl ancak yaşarken diğeri 125 yıl yaşayabilir.
    Kaplumbağalar yaklaşık 10-12-15 yaşında cinsel olgunluğa erişir demekki 10 -12 yetişkinliğe geçiş zamanı kabul edilebilir Evde yada bahçede yaşayan kaplumbağalar kısıtlı alanda yaşadığı için , hareket özgürlüğü olmadığı için kalsiyum ve vitamin açısından biraz destek olmalıyız.
    Sizede iyi günler , kabuklu kerataya selamlar.

    YanıtlaSil
  90. Merhaba. Ben benekli kaplumbağa beslemeye niyetliyim. Yaşadığım bölge karadeniz bölgesi. Onun için uygun yaşam şartları nelerdir ? Nasıl beslenir? Ona nası bir ortam hazırlamalıyım. Diğer kaplumbağalar gibi mi beslenmeli? Yada en önemlisi onu yanıma almakla mutsuz mu ederim. Bu konu hakkında bana detaylı bilgiler verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benekli kaplumbağa derken dere kaplumbağasını kastettiğinizi düşünerek yazıyorum.

      ASLA YAPMAYIN.
      Bu konuda yardımcı olmam.
      Bu konuları kontrol eden ve cezalandıran bir kurum yok gerçi ama zaten yasaktır. Nesli tükenmekte olan bir kaplumbağadır.

      http://kaplumbaa.blogspot.com/2012/01/kara-su-kaplumbagas-almayn.html

      Binlerce kere yazdım su kaplumbağaları ev ve akvaryum yaşamına uygun değiller. Bana itiraz eden çok sayıda kişi bir süre sonra siz haklıymışsınız özür dileriz bilemedik demiştir. Ama iş işten geçmiştir tabi. Çok uzun yaşarlar bakım zahmetleri çoktur. Eğer ölmezse ama 3 ay ama 6 ay sonra bir gün mutlaka sıkılacaksınız ve onu atacak yer arayacaksınız.

      Hiç başlamayın lütfen.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  91. Beni bilinçlendirdiğiniz için teşekkürler. Bu uyarılarınızı dikkate alıcam. Yardımınız için saolun. Ayrıca bahsettiğim kaplumbağanın resmini çekmemiştim ama aynısını internette buldum. Buraya linkini bırakıyorum.

    Ve ben bu kaplumbağaları izmirde bi denizin karşısındaki göl gibi bi yerde buldum. Orada benekli, kırmızı yanaklı ve çizgili kaplumbağalar gördüm. Arada onlara yemek verip besliyorum ve seviyorum. Bu yüzden size sormayı düşünmüştüm.




    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcREvXV0uqBJjc3XsXRGb_Hsz2Pba3cXtZmJ4t-Ep-a3qSqN1N2JHDeuol3x

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu kaplumbağa benekli kaplumbağa Emys orbicularis.
      Zaten sevdiğiniz için onları akvaryuma almayın.

      Kaplumbağalar balıklar gibi değiller 25 cm e kadar büyüyebilirler , dışkılarıda bayağı büyüktür..Bu da demek oluyorki biz bir kaplumbağayı akvaryuma aldığımızda onları kendi lağımlarında yaşatmaya çalışıyoruz..
      Balıklara göre dizayn edilen iç yada dış filtreler bu kirlilikle baş edemez..Kaplumbağa akvaryumu olan herkes ilk önce kokudan ve bitmek bilmeyen zahmetten bahsedecektir..
      Bu yüzden kısa sürede hastalanır ve ölürler. Ben hiç beslemedim ama bildiğim kadarıyla benekliler kırmızı yanaklara göre çok daha narin canlılar..

      Sadece tek bir konudan kaplumbağa için gereken yaşam hacminden bahsedeyim..Su kaplumbağalarının yaşam alanları için kabul edilen hacim ölçüsü 1 inch kabuk boyu için 10 gallon su hacmidir.. 1 gallon 3.8 litre , 1 inch 2,54 cm dir. kısaca 2.5 cm kaplumbağa için 38 litre su hacmi lazım bu da 1 cm için 15.2 litre demektir..
      Kaplumbağa 5 cm boyundaysa 75 litre akvaryum lazım eğer 10 cm ise 150 litre hacim ölçüsü gerekir.
      İşin en kolayı ise bu hacmi sağlamak. Gerisi daha zor.

      Sil
  92. Teşekkür ederim. Mutsuz olucaklarsa onlara hiç ellememeyi tercih ederim. Beni bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  93. Merhaba,
    Bahçemde 2 tane kara kaplumbağası yaşıyor yaşlarını bilmiyorum ancak büyüklükleri voleybol topundan biraz küçük sera raffy vital aldım yediklerine ek olarak miktar ve sıklık olarak ne kadar vermeliyim sizce

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  94. Geç cevap olacak kusuruma bakmayın bu aralar hayat biraz karıştı, blogla hiç ilgilenmiyorum.
    Kesin bir oran ve miktar olduğunu düşünmüyorum.Diğer yedikleriyle bir bütün olarak düşünmeliyiz. Eğer evde sadece kıvırcık türü kof besinlerle ile besleniyorsa daha çok ihtiyacı vardır ama bahçede yaşayıp karahindibağ filan gibi kalsiyumca zengin bitkiler yiyorsa daha az miktar yeterli olacaktır. Buna siz karar vereceksiniz.
    Günde 1 tane de olur haftada bir gün 3-4 tane birden vererekte olur. Ben ilk günlerimde abartırdım daha sonraları o kadar çok vermeye gerek olmadığını düşündüm. Besin olarak değil D3 ve kalsiyum desteği olarak düşünün.
    Kaplumbağalar bahçede ne ile besleniyor bilmiyorum siz daha iyi değerlendirirsiniz.
    iyi günler yakında kış uykusuna hazırlanacaklar keratalara uygun bir yuva ve sağlıklı bir kış uykusu diliyorum...

    YanıtlaSil
  95. Merhaba,ben bir proje çalışması için nesli tükenmekte olan bir canlı türü ve onun sulak alanı ile ilgili bir çalışma yapmaya çalışıyorum. Kaplumbağa türlerinden bir çeşit üzerinde çalışmak istiyorum. İstanbul Anadolu yakasında yaşıyorum.Seçeceğim tür ve onun sulak alanı ile ilgili bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım var.Bu konuda bana yardımcı olabileceğinizi düşünerek yazıyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Malesef size kayda değer bir yardımım olamaz. Bilim adamı değilim bu tür lokasyon araştırmalarım veya derinliğine ilgilerim olmadı. Kaplumbağalar konusunda araştırmayı ve okumayıda uzun yıllar evvel bıraktım.
      Veterinerlik fakültelerine danışın onlar size yardımcı olur...
      Kendi kaplumbağalarıma bakabilmek için edindiğim internetten topladığım yüzeysel bilgileri diğer ihtiyaç duyabilecek kişilere iletmek için yazdım bu blog da. 2006 yıllarında Türkçe kayda değer bir bilgi kaynağı yoktu

      Eğer nesli tükenen bir canlı arıyorsanız bölgesi avrupa yakası tarafındadır ama Trakya Kaplumbağası yada bilimsel adıyla testudo hermanni boetgeri olabilir. nesli özellikle Türkiyede yok olmak üzere olan bir kara kaplumbağasıdır. Yada dere kaplumbağalarımızdan benekli kaplumbağa Emys orbicularis olabilir. Benekli kaplumbağaların yaşam alanlarıda çok daraldı yaşayabilecekleri kirletilmemiş müdahele edilmemiş dere kalmadı gibi birşey..
      Fakat özellikle asya bölgesinde lokasyon soruyorsanız kayda değer hiç bilgim yok..

      Trakya kaplumbağası ve benekli dere kaplumbağalarımız şu an hala az sayıda varlar ama tıpkı sarayburnu fok balıkları yada marmara orkinosları gibi bir gün bir zamanlar varmış ama artık yok diyeceğiz. Küçüklüğümde Çorlu taraflarında derelerde su kaplumbağaları vardı ama hala varlarmı inanın bilmiyorum..
      Size kolay gelsin

      Sil
  96. Merhaba! Benim 2 tane kırmızı yanakli su kaplumbağam var. 1'i gayet sağlık ve yemek yiyor, ama diğeri bir kac haftadır yemek yemiyor. Ne kadar denersem deneyeyim... Bazen 1 tane yem yiyor. Kıyma veriyorum bazen yiyor işte. Azıcık yemesine bile sevinir oldum. Kış uykusuna hazırliktır dediler ama onlara 6 yıldır bakıyorum. Ne oldu bu senemi kış uykusuna giresi tuttu? İsinsınlar diye kaplarini kalerüfere dayadım arada da sıcak su ekliyorum.. Sizce ne yapabilirim? Sizce bu yem onu doyuruyor mudur? Bugün hiç yemek yemedi mesela. Dün 1 yem yemişti. Ondan önce bir kaç parça kıyma... Gayette hareketli. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ,

      Bu tür konularda uzaktan 2-3 satır azıcık bilgiyle birşeyler önerilince genelde yanlış şeyler söylenir.

      2 kaplumbağa farklı davranıyorsa sebebin kış uykusu olduğunu sanmıyorum üstelik hareketli diyorsunuz ama net birşey söyleyemem.
      su sıcaklığı 24 -25 derecede sabit olmalı gece gündüz değişmemeli hastalık varsa bir iki derece yükseltilebilir
      sıcak su dökmek bu anlamda işe yaramaz , çözüm getirmez. ayrıca kaloriferle ısıtma olmaz çünkü ısı kontrolu olmaz ..ortamları kaloriferden uzak olmalı ama kendi ayarlı ısıtıcıları olmalı.. Tabiki leğenede ısıtıcı takılmaz çünkü su miktarı az ise ısıtıcı suyu kısa sürede kaynatır. Kaplumbağalar kaçamaz daha kötü olur..Ayrıca suları sık sık uygun ısıdaki temiz su ile değiştirilmeli. Çünkü kendi lağımlarında mikroplu bir ortamda yaşıyorlar

      tabi sizinkiler nerde yaşıyorlar kaç litre su kapasitesi var bilmiyorum..su miktarı kaplumbağa boyu cm başına 15 litre olmalı..Doğrusu bu ama evde bunu uygulamak imkansız..

      siz bir hesaplayın bakalım cm başına kaç litre su var sizin ortamda. su ne kadar az ise suyun ısınması yada soğuması yada kirlenmesi kısaca dengesinin bozulması o kadar kısa sürer. Bu yüzden ortamdaki su miktarının fazlalığı her zaman iyidir.
      yemek yememe olayına gelirsek hasta olsa yada kış uykusu olsa hareketleri de değişir uyuşuk olur uyuklar çok hareketli olmaz.. Biraz daha sabredin ama gözlemleyin.Tekrar iştahı açılabilir.

      Sil
  97. Ben yeni bir tane küçücük kaplumbağa aldım yanına eş almalımıyım bu gerekli mi ? Bir de en önemlisi bakımı nasıl olmalı plastik içinde rampa olan ve o rampadan kuru alana ulaşan bi akvaryumu var ısıtıcı felan yok çok da küçük daha bugün aldım yemek de yemiyor özel yemi varmış ondan almıştım napmam gerikiyor hasta olmasını ölmesini de istemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunların satışı yasaklanmıştı nerden aldınız ?

      http://kaplumbaa.blogspot.com/2012/01/kara-su-kaplumbagas-almayn.html

      hangi tür bilmiyorum ama o minik kaplumbağa yerli dere kaplumbağası olmalı.

      bence hemen aldığınız yere geri verin.

      zaten 1 yıla kadar ya ölecek yada 2-3 yıla temizliğinden masrafından sıkılıp başınızdan atacak yer arayacaksınız
      şimdi onu çok seviyorsunuz ama o sevgi zamanla mum gibi eriyecek. onun adı şu anda tahminen "minnoş" gibi birşey olmalı ama sonra "başımın belası" olacak emin olun

      bu onun suçu değil , satanların ve alanların suçu

      geçmişimde bu konularda çarşaf çarşaf yazılar yazdımdı ben. çoğu silindi yada aralarda kayboldu.
      Kaplumbağaya yardımcı olmak için 1 kez özetin özetini yazacağım
      çünkü bu konu benim için ciddi bir konudur , kısa yazamam , en az 10 sayfa tutar.

      mutlaka olması gerekenleri yazacağım , olmazsa olmaz bunlar

      şu an en az 20 litre akvaryum
      ayarlı su ısıtıcısı su sıcaklığı 25-26 derece olacak
      kuru bölge ısınma lambası
      kuvvetli hem iç hemde dış filtre
      doğru dürüst , ısıtılmış bir kuru bölge
      kalsiyum ve D3 katkılı mama
      olabildiğince uv ışını yada güneş ışığı

      şu an yemiyor çünkü korkuyor , kaçabilecek yeri yok , soğuk üşüyor
      sonraki günler çaresizce yaşadığı ortama adapte olmaya çalışacak
      kendi lağımında mikrop içinde yaşayacak çünkü suyuna pisleyecek.. balık değil kocaman kakaları olacak zamanla koku yapacak , ne kadar uğraşırsanız uğraşın temizlemek kolay olmayacak. ayrıca salmonella mikrobu taşıyacak
      verdiğim şu linki okuyun

      https://www.akvaryum.com/Forum/su_kaplumbagasi_bakimi_ve_akvaryum_k15728.asp

      Sil
  98. Merhaba, benim kaplumbağam maalesef maruldan başka hiçbirşey yemiyor. Ama marulu çok iştahlı bir şekilde yiyor. Nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su kaplumbağası mı ? kara kaplumbağası mı ? hangi yemi yemiyor. yemi değiştirin belki bayatlamıştır

      Sil
  99. Ben çok bakmak istediğimden arkadaşım hediye aldı ben ölebilceklerini bilmiyordum yani vahşilik olabileceğinisizin dediğiniz şeyleri yani akvaryum felan onları da alıyorum tek tek elimden geleni yapıcam yani baş belası görseydim zaten buraya yazmazdım asla öyle görmüyorum görmem de sadece napmam gerektiğini bilmek istedim ve haddinden fazla bakımla ilgili yazı okudum elimden geleninde fazlasını yapıcam onu yaşatmak için anladığım kadarıyla eve uygun bir hayvan değil ama ben evi ona uygun yapabilirim bence yani akvaryumunu ona göre ayarlayabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karamsar ve negatif yazıyorum farkındayım , kusura bakmayın ama milyonlarcası evlerde öldü..Gerçek bu. O sözleri sizi üzmek için söylemedim.
      Uzun yıllar forumlarda yazdım ve pek çok olayla karşılaştım.. Duyguların nasıl değiştiğini gördüm. Onun için herşeyi yaparım diyenlerin bir süre sonra onları verecek ( yada doğaya atacak ) yer aradığına , kurtulmaya çalıştığına çok tanık oldum. Forumlarda "hayır kaplumbağa evde bakılır ben bakıyorum sorun çıkmıyor" diyenlerin , hatta tartışanların , daha sonraları "ya siz haklıymışsınız" dediklerini yaşadım.
      Duyguların değişimini en kısa biçimde ifade etmek için yazdım o cümleyi.

      Şu an onu çok sevdiğinize eminim ama hayatınız değişecek yaşam yeriniz değişecek. yeni okul, evlilik , çoluk çocuk , yeni şehir, iş hayatı...istemeseniz de yeni yaşamda ona yer bulmak , vakit ayırmak , zorlaşacak bazen imkansızlaşacak..

      O minik canlıda şu an en kolay bakılacak halinde ama eğer yaşarsa gittikçe büyüyecek 10 -12 15 belki 20 cm olacak. bir gün gelecek temizliği tüm evi temizlemekten daha zor hale gelecek..Eğer yaşarsa tabi..

      Yaşayacaksınız ve beni anlayacaksınız. Yoksa ömür boyu onunla birlikte sağlıklı sorunsuz yaşamanızı bende isterim.

      Kaplumbağasına özel oda ayıranları ,10 bin tl den fazla harcayanları , 15 yıl gözü gibi bakanları da biliyorum...2-3 kişi ancak...Bunların da bitişini biliyorum. Diğerleri ise hiç olmuyor malesef.

      size kolay gelsin, sanırım kaplumbağa şanslı , doğru birinin eline düştü ama kerataya bundan sonraki yaşamında da bol şans , bol temiz su ve sağlık diliyorum.

      Yanına arkadaş almayın aynı akvaryumda su kaplumbağaları arası kanlı kavgalara sıkça raslanır , yada balık koymayın balığa da yazık olur.

      Sil
    2. Teşekkür ederim :)

      Sil
    3. Kaplumbağama akvaryumunu aldım geceleri kuru alana çıkıp uyuyor ışığı geceleri yakıyorum hep gündüzleri hep suyun içinde çok hareketli güneş vuran yerde akvaryumu arada kuru alana çıkıp güneşleniyor akvaryumyükseltili içine taş koymadım altına koydum yemini taşların arasında bulamıyor diye süsledimde şimdi suyun üstüne küçük top alcam oynar diye tek canı sıkılır diye devrilmemesi için üstüne çıkmasın diye top alıcam biz yanına yaklaşınca kuru alandan atlayıp saklanıyor dört dakika çıkmadığı oluyor sonra nefes alıp yine suya dalıyor yemini de yiyor keyfi gayet yerinde söylemek istedim

      Sil
    4. Çok iyi..Başlangıçlar hep güzeldir zaten..
      Bir süre sonra yemekle sizin aranızdaki bağı kuracak , saklanmak yerine , camın önünde yem için suları şapırdatacak.
      Kolay gelsin

      Sil
  100. merhaba bu gün yolda yavru bir kaplumbağa buldum avcunun içi kadar aslan mi bilemedim sizce ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede buldunuz bilemiyorum. Kuzey güney doğu batı.. Her ne olursa olsun erken uyanmış. iklimler değişip kış günleri bile havalar sıcak gidince onlarda kış uykusundan çıkma vakitlerini şaşırdı. Yeniden soğuklar dönerse zor duruma düşer. Bulduğunuz alan nasıl bir yer onuda bilemiyorum ormanlık-çayırlık meskun bir alanmıydı acaba ? Şu an ben olsam onu 1 aylığına koruma altına alıp sonra bulduğum yer eğer ona uygun özelliklerdeyse orada yoldan evlerden uzak iyi bir yerde doğaya geri bırakırdım. Sürekli evde tutmaya niyet etmeyin. Onları doğada tutalım , doğal yaşam alanlarında koruyalım.

      Sil
  101. Bahcede kaplumbagam kayboldu her yere baktım yok bahceden cıkmasıda imkansız napabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık söylemek gerekirse bilemiyorum. Şu durumla ilgili bana yol gösterecek fikir yürütebileceğim hiç bir bilgim yok. Kış uykusundan mı çıkmıştı yoksa evde yaşarken bahçeyemi salmıştınız ???
      Kendini toprağa gömdü desek sıcak güneşli zamanlarda çıkıp dolaşması lazımdı. Eğer nereye girmiş gömülmüş olabileceği konusunda ip ucu yoksa biraz bekleyin derim tekrar ortaya çıkabilir.
      Birisi almış götürmüş olamazmı ?

      Sil
  102. merhaba ben 1 sene kadar önce sokakta buluğum bir kaplumbağayı evime aldım ancak bir kaç zamandır hareketsiz ve kabuk yapısında yumuşama gözlemledim bunun için ne yapmalıyım acaba kış uykusunda olabilirmi .

    YanıtlaSil
  103. Bu kadar az bilgiyle doğru cevap vermem imkansız.
    ancak tahmini şeyler yazabilirim.

    ne zamandır böyle , kışı nerde nasıl geçirdi evde nerde bakıyorsunuz ,beslenmesi nasıldır , ne yediriyorsunuz , su içiyormuydu, gözleri açıkmı , hiçmi hareket etmiyor bunların hiç birini bilmiyorum. Büyük ihtimal hasta ve kemik erimesi var.

    onu gece gündüz 25-40 watt lık lamba ile ısıtın ama aşırı ısınmasın. Elinizle kontrol edin sıcak değil hafif ılık olması yeterli. Eğer hareketlenir yemek yiyebilecek duruma gelirse kalsiyum ve D3 katkılı mama ve ıslak yeşillik yedirmeye çalışın. hatta eğer yiyorsa mamasına 1 damla devit 3 damlatın.. yok eğer düzelme yoksa veterinere başvurun.

    YanıtlaSil
  104. Bahcede ogrencilerim yabani otlari capa yaparken bir kaplumbaga yaralamislar. Kabugu delinmis. Dezenfektan surduk. Kanamisti. Ne yapabiliriz. Kabuk kendini yeniler mi. Buyuk bir kaplumbaga idi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Sağlık konuları beni aşan konular , esasında pek girmek istemiyorum..
      Basitçe söylemek gerekirse malesef kabuk kendini bu anlamda yenilemez , deliği kapatmaz. Bu gibi veya daha ciddi kabuk hasarlarında yada parçalanmalarda epoxy kullanarak yapıştırma veya doldurma yapılıyor. Kaplumbağanın eksik kabuk bölgeleri böyle kapatılıyor.
      siz yaraya Antibiotikli merhem sürüp sağlam bir bant ile kapatın.yara bandı çok hafif kalır kısa sürede kolayca kalkar daha sağlam bir bant olmalı.

      Sil
  105. Kaplumbagayi bugun tekrar bulduk. Kendini topraga gommeye calisiyordu niyeyse. Alip vete goturdum cok kan akiyordu. Kanamayi zor durdurmuslar. Bi dolgu malzemesi ile doldurmuslar. Simdi kutu icinde evde. Cok debeleniyor. Ispanak ve havuc koydum yemiyor. Yarin orman bakanliginin yaban hayati. Birimini arayacagim umarim alirlar. Baska ne yer. Evde karnibahar marul ve bugday cimi var. Pek istahli durmuyor

    YanıtlaSil
  106. İlgilenemedim malesef 2 gün geçti son durumu nedir bilmiyorum
    şarküteri ürünlerinden marul kıvırcık salatalık roka yer , asıl şu anda her çayır çimenlik yerde kolayca karahindiba (radika) bulmak mümkün . onun için en ideal besin karahindiba.

    YanıtlaSil
  107. bu kaplumbağaları bahcemden uzaklaştırmanın yolu nedir gelmediği bir koku varmıdır bahceme zarar veriyorda

    YanıtlaSil
  108. sevmediği bir koku varmı mesela kükürt atsan olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bir bilgim yok yardımcı olamayacağım.

      Sil
  109. Merhaba kara kaplumbağam var bayramda 1 hafta evde olamayacağım açlık sınırı nedir tabiki de giderken suyunu ve yiyeceğini bırakacağım yeşillikler çok çabuk bozulup kuruyabilir bu durumda ne tavsiye ediyorsunuz birde bayram sonrası doğaya bırakacağım düşüncem afrodisias antik kentine bırakmak hem etrafı kapalı buyük bir alan hemde ziyaret eden insanların kültür seviyesi bakımından hayvanlara daha az zarar vermemesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevap verene kadar çok zaman geçti ne yaptınız bilemiyorum ama çok bir yardımım olamazdı.Birisinin düzenli eve gelip beslemesi tek çözüm gibi.

      Sil
  110. KAPLUMBAGLAR SU İÇERMİ?

    iÇERSE DE HANGİ SIKLIKLA İÇER?

    YanıtlaSil
  111. Kaplumbağalar su içer aslında ama şu sıklık diye bir ölçüm yok..evde onları beslerken su içeren besinler verdiğimiz için kıvırcık ve salatalık gibi genelde su ihtiyaçlarını onlardan karşılıyorlar. benim kaplumbağam eve ilk geldiği gün şans eseri masaya dökülmüş bir suyu vantuz gibi emmişti çok şaşırmıştım. sonrasında bir daha su içerken görmedim. Ama herkese tavsiyem günlük su bulundurun. arasıra burnuna kaçırmadan ılık banyo yaptırın. ve sonra mutlaka kurulayın

    YanıtlaSil
  112. KOMİK OLACAK AMA BLOG A GİRERKEN KULLANDIĞIM ŞİFRELERİ İÇEREN USB STİCK ODAM DA KAYBOLDU BİR TÜRLÜ BULAMADIM.2 GÜN SONRA ARAMAYI BIRAKTIM. GÜNLER SONRA OLMADIK BİR KUTU İÇİNDEN ŞANS ESERİ ÇIKTI. BU YUZDEN SON CEVAPLAR ÇOK GECİKTİ AMA ZATEN ARTIK BLOG LA YETERİNCE VE GÜNÜ GÜNÜNE İLGİLENEMİYORUM BU YUZDEN BLOG U YORUMLARA KAPATMAK ZORUNDAYIM. SAĞLICAKLA KALIN

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.