Salı, Haziran 27, 2006

KAPLUMBAĞA KURALLARI

Herşeyden önce bilmelisiniz ki kara kaplumbağaları yavru iken çok sevimlidirler ama sizi uzun süre eğlendiremezler. Onlar sakin ürkek sürekli saklanmak uyumak isteyen , evcilleşmeyen size alışmayan canlılardır.Bunu bilerek bu işe başlamalısınız. Eğer birgün sıkılırsam nasılsa biryerde doğaya salarım diyerek başlarsanız büyük bir hata yaparsınız , çünkü bir süre evde bakıldıktan sonra tekrar vahşi doğaya uyum sağlamaları kolay olamıyacaktır. Hem serbest bırakmak için onun için doğru olan yaşama yerini bulmanız lazım , herhangi bir yerde doğaya bırakmak onun için uygun olmaz.

KAPLUMBAĞANIN YAŞAMA ALANI : TERRARYUM

İlk iş evde onun için mümkün olan en büyük yaşama alanını yapmak olmalı. Ahşap kullanmak en iyisi cam uygun değil. 50*70*25 den daha ufak boyutlarda olmasın. Terraryumun en altına eğer isterseniz ısı yalıtım için beyaz köpük bir tabaka koyabilirsiniz. Köpüğün üstünde en az 5 cm toprak olmalı. Bahçe toprağı çamur olur sakın kullanmayın. Poşetlerde torf diye satılan hazır topraklar en iyisi. Toprak nemli olmasın kaplumbağayı terraryuma koymadan bir kaç gün önce toprağı koyun kurusun.

Terraryum içinde birde ufak bir kapalı yuva yapmalısınız kaplumbağa gece onun içinde hafifçe toprağa gömülerek uyuyacak. En gerekli şeylerden biride ısınma lambası bu çok önemli. Kaplumbağalar soğuk kanlı oldukları için dışardan ısı almak zorunda ve sabah uyanınca gece vücut ısısını kaybetmiş olur.İlk önce bu ısıyı yerine koyması lazım doğada her sabah uyanınca ilk iş aynı güneşlenme bölgelerine giderek güneşte ısınıyorlar. Biz evlerde bu iş için lamba kullanmalıyız. Her sabah otomatik olarak yanan bir ısınma lambası olması lazım ki uyanınca gidip altında ısınsın ve ısı dengelemesi yapsın. 40-60 watt softone bir lamba 15 -20 cm mesafeden kaplumbağanız için yeterli gelecektir.Kaplumbağa bir süre ısındıktan sonra artık dolaşmaya ve yiyecek aramaya hazırdır.

Terraryumun bir köşesinde derinliği az bir su kabı mutlaka olmalı. Kaplumbağalar sık olmasada su içerler. Yuvaya süs ve benzeri kaplumbağanın tırmanabileceği şeyler koymayın çünkü tırmanacağım derken düşer ve ters döner. Kara kaplumbağaları ters düşünce kolayca düzelemiyorlar. Yükselti koymayın ama onun düşmesine engel olacak bir şekilde tasarlanmış inişli çıkışlı rampalar yapabilirsiniz. Enerjisini bir şekilde harcaması lazım

BESLENME
Kara Kaplumbağaları otçul canlılardır asla et , peynir yada yumurta sarısı gibi ağır ve yağlı hayvansal protein vermemelisiniz. Bu tür beslenme böbreklerinde sorunlara ve ölümlerine yol açıyor. En kısa anlatımıyla doğru beslenme şekli vahşi doğada ne yiyorsa evdede aynı beslenme rejimine devam etmesidir.Evlerde en kolay ve en çok yapılan yanlışlık nasılsa yeşillik yer diyerek onu sürekli marul ve kıvırcıkla yada şarküteri sebzeleriyle beslemektir.Kaplumbağalar marul ve kıvırcığı afiyetle yerler ama bu 2 sebzede de kendisi için gerekli olan kalsiyum ve gerekli mineraller çok az bulunur ve bu eksiklik bir süre sonunda kaplumbağada büyük sorunlar yaratacaktır.

Kalsiyum kaplumbağa kabuğu ve kemik yapısı için çok önemli.Kalsiyumu yediği otlardan almak zorunda.Bu konuda önemli olan nokta besin yolu ile hem kalsiyum almalı hemde kalsiyumu işe yaramaz hale getirecek diğer bazı maddeleride ( mesela fosfor , phytic asit ve oxalit asit gibi ) almamalı. Besinlerinde kalsiyum / fosfor için en ideal oran 2/1.Onun için en yararlı besinler kalsiyum ve lif yönünden zengin otlar.Fasulye ve bakla içerdikleri yoğun protein ıspanak yada lahana ise içerdikleri piktic ve oxalit asit gibi kalsiyum engelleyici maddeler nedeniyle uzun süreli beslenmelerde zararlı. Şeker içeren meyveler önerilmiyor ve turunçgillerde kesinlikle yasak.

Kaplumbağalar için yararlı otlar ve besinlerden bazıları şöyle

Karahindibağ
Adi çayır yoncası
Roka
Tere
Maydonoz
Havuç
Gül yaprağı ve çiçeği
Sarı beyaz renkli çiçek ,yaprakları
Japon gülü çiçeği
Gülhatmi çiçeği
Asma yaprağı
Dut yaprağı
İncir yaprağı

ve takviye olarak Sera marka özel Kara kaplumbağası yemi Sera Raffy Vital

KAPLUMBAĞA İLE YAŞAMAK

Hiç aklımda yokken ilk kaplumbağamı aldım eve geldim.Eski bir akvaryumum vardı 70*35*25 boyutlarında , onun içinde ona basit bir yuva yaptım. Daha henüz kaplumbağa hakıında hiç birşey bilmiyorum.İnternete girdim ve araştırmaya başladım bir çok şeyi internetten yerli yabancı sitelerden öğrendim. Özellikle yabancı sitelerde kaplumbağa ile ilgili çok doğru ve yeterli bilgiler buldum.İşin acı tarafı bizim ülkemize has bu kaplumbağa hakkında ki bilgileri ingilizlerden öğrenmekti.Bu konuda yazışabileceğiniz yerli pet forumları var ama ciddi bir Türkçe bilgi sitesi yok.İngilizin hayat bakışıyla Türkün hayata bakışı arasındaki fark işte burada.Adamlar herşeyi kurcalıyor hiç bir noktaya boş vermiyorbiz ise onlardan görene kadar hiçbir konuyu önemsemiyoruz.Konu ile ilgili amatör bazı kişiler ufak tipte siteler yapmış olsalarda bu konuda ciddi kalıcı bilimsel Türkçe bir bilgi kaynağı mevcut değil.Ama biraz oradan biraz buradan derken sonunda kara kaplumbağası hakkında yeterli bir bilgiye sahip oldum.
Her canlı gibi onunda kendine özgü yaşam özellikleri ve gereksinimleri var.Eğer alt tarafı bir kaplumbağa , onu bir kutuya koyarım ve yeşillik ile beslerim bir köşede yaşar gider derseniz yanılırsınız çünkü bir süre sonra kaplumbağanızın rahatsızlanması ve ölmesi kaçınılmazdır.Kaplumbağa ile birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.
Ona evinizin bir köşesinde ayırabileceğiniz en büyük hacimde bir yaşama alanı -terraryum -yapmanız gerekiyor.Doğru besinler ile beslenmesini , yaşamı için gerekli vitamin ve mineralleri almasını ve düzenli güneş ışığı görmesini sağlamanız çok önemli .Bu konuda titizlenmelisiniz çünkü eğer hasta olursa tedavi edilmesi çok daha zahmetli ve güç.