Salı, Haziran 06, 2017

Yangtze Giant Softshell kaplumbağası (Rafetus swinhoei) Son durum !

Olmuyor....
Bir tükenişin daha eşiğindeyiz malesef...
Yangtze Giant Softshell kaplumbağası (Rafetus swinhoei)  için yapılan tüm suni dölleme çabaları başarısız kalıyor. ...

http://kaplumbaa.blogspot.com.tr/2015/06/yangtze-giant-softshell.html. Yazımda bahsettiğim dölleme denemesinde  dişi kaplumbağadan 65 yumurta alınmıştı. Umutlar vardı ama sonra yapılan incelemede hiçbirinin döllenmediği anlaşılmıştı. Nisan 2016 da bu kez başka bir yöntemle bir kez daha denedi ama 2016 temmuz ayında bu çabanın da gene başarısız olduğu anlaşıldı. 2017 yılında gene deneyeceklermiş..

Durumu zorlaştıran başka şeyler var. Daha öncede bahsetmiştim Çinde kalan erkek kaplumbağanın üreme organı  hasarlı.. Yani bu iş doğal yoldan olamaz,  suni döllenme şart. Ayrıca kaplumbağaların bulunduğu  Suzhou hayvanat bahçesi yıkılmış bu yüzden 2016 sonunda başka yere taşımışlar , hatta diğer tüm canlılar gittikten sonra bahçede en son kalan 2 canlı bizim erkek ve dişi kaplumbağa olmuş. Suzhou nun taşındığı yeni yerde kaplumbağaların barınacağı alan ise henüz hazır değil. Bu yüzden kaplumbağalar şimdilik 2017 mayıs ayı itibariyle geçici bir yere nakledilmişler. Esas gölet hazır olunca , bu seferde oraya alınacaklar. Yeni yaşam yerlerine alışmaları , adapte olmaları filan uzun iş.  Anlayacağınız bizim yaşlılara son günlerinde rahat huzur yok. oradan oraya taşınıyorlar

Sonuç olarak Yangtze Giant softshell kaplumbağalarından yavru alınamadı. Şu an sadece 3 tane kaldılar. Vietnamda 1 erkek var Çinde ise 1 erkek bir dişi. Dev kara kaplumbağası Lonesome George dan da tüm çabalara karşı yeni bireyler alınamamıştı.. Onda hiçbir tıbbi müdahele olmamış iş tamamen doğal sürece bırakılmıştı. Fakat bir süre sonra anlaşıldı ki Lonesome george seks defterlerini çoktan kapatmış. DNA açısından ona en yakın oldukları için yaşadığı bölgeye bırakılan dişi kaplumbağalara dönüp bakmamış bile..

Yangtze Giant softshell 'lerde  aynı sona doğru gidiyor. Bir gün malesef sadece tek bir kaplumbağa kaldı diyecekler. Türün o son kalan kaplumbağası da tıpkı lonesome george gibi ikonik bir canlı olarak yaşayacak ve kirlettiğimiz , asla manasını anlayamadığımız dünyayı bize bırakıp göç edip gidecek.

Soyu tükenen canlılar listesine bir isim daha eklenecek. Tüm dünyada 700 - 750 kişi dışında kimse bu listeyi umursamayacak , belki 7000 -7500 kişi bir şekilde duyacak okuyacak ama "bana ne" diyecek , 7- 7.5 milyar insanın ise bu tükenişten haberi dahi olmayacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.